Esential — July 27, 2021 at 9:43 am

Atitudine în schimbare faţă de AI

by

20210223-pr-microcips-ai-artificial-intelligenceAtitudinea angajaţilor faţă de prezenţa inteligenţei artificiale (AI) la locul de muncă pare să se schimbe în ultima vreme, aceştia cerând o adopţie mai mare a acestei tehnologii pentru sarcinile rutiniere de zi cu zi.

După ce a discutat cu câteva mii de angajaţi din firme de tip office din SUA şi Europa, firma de consultanţă SnapLogic a descoperit că mai bine de două treimi (68%) dintre angajaţi au făcut apel la angajatori să implementeze mai multă tehnologie bazată pe AI.

În acest moment, mai bine de jumătate din angajaţii firmelor de tip office folosesc AI ca parte a responsabilităţilor zilnice. AI este folosită în cea mai mare parte la mutarea, accesarea sau analizarea datelor. Unii angajaţi au declarat că AI le-a îmbunătăţit capacitatea de a lua decizii şi le-a accelerat obţinerea de informaţii relevante. Mai mult, 51% dintre angajaţi cred că AI le îmbunătăţeşte balanţa muncă/viaţă datorită productivităţii îmbunătăţite.
Raportul afirmă, de asemenea, că oamenii sunt mai înclinaţi să folosească AI la lucru şi mai puţin acasă. Ei descriu locul de muncă drept un teren de testare a tehnologiei. Analiştii SnapLogic consideră că, odată ce AI îşi va dovedi valoarea la locul de muncă, oamenii vor începe să o utilizeze mai mult şi în afara locului de muncă.

„În ultimii ani au existat îngrijorări mari că AI va duce la pierderi de locuri de muncă, însă opiniile angajaţilor par să se fi schimbat”, notează autorii raportului. „Cu cât au interacţionat mai mult cu această tehnologie, cu atât ei şi-au dat seama cât de mult poate ajuta ea în activităţile cotidiene. Iar faptul că acum angajaţii le cer angajatorilor să accelereze adopţia AI este un fenomen cu urmări radicale în viitor”.