Studii — August 4, 2021 at 2:59 pm

PRO sau CONTRA întâlniri online

by

Potrivit rezultatelor studiului, atacatorii care vizează aplicații de întâlniri reprezintă o barieră serioasă pentru persoanele care doresc să utilizeze astfel de servicii. În special, 38% dintre respondenți se tem să le folosească, deoarece se gândesc că pot fi plăcăliți de atacatori, iar 34%, în general, nu au încredere în oamenii pe care i-ar putea întâlni în aplicațiile de dating. Cu toate acestea, doar 15% dintre respondenți au fost vizați de infractori cibernetici, iar 31% dintre cei care au contactat atacatorii au reușit să evite un atac.

dating_reportMilioane de persoane folosesc aplicații de dating online sau rețele sociale pentru a găsi un partener. Dar, în loc să găsească dragoste, mulți oameni întâlnesc un atacator care încearcă să-i păcălească și să le fure banii. Atacatorii cibernetici sunt atrași de serviciile de dating, pentru că știu că oamenii activi pe aceste platforme caută o relație personală și pot profita de acest lucru.

Dintre toate tipurile diferite de probleme legate de aplicațiile de dating, utilizatorii s-au confruntat cel mai adesea scheme de fraudă de tip catfishing (51%), link-uri ce ascundeau fișiere rău intenționate (21%) sau au constatat că identitatea lor a fost furată (17%).

Dintre cei care au reușit să evite un atac 50% au remarcat că atacatorul avea un profil suspect care părea fals; unii au fost extrem de atenți și nu au trimis niciodată bani aplicațiilor de dating (49%); iar alții au acordat atenție mesajelor suspecte (47%). Aproape o cincime (21%) dintre respondenți au devenit suspicioși atunci când atacatorul a refuzat un apel video.

Lipsa confidențialității a fost, de asemenea, o problemă serioasă pentru aplicațiile de întâlnire. 26% dintre respondenți fiind îngrijorați că datele lor personale vor fi răspândite online. Mai mult, 19% dintre utilizatori au șters serviciile de dating pentru că doreau ca informațiile lor personale să aibă un nivel mai ridicat de siguranță.

„Întâlnirile online pot fi percepute ca o aventură riscantă, deoarece la început, protagoniștii nu știu nimic unul despre celălalt. Fiți atenți la unele semnale care vă pot ajuta să rămâneți în alertă și să acordați mai multă atenție la comportamentul partenerului digital. Dacă solicită bani sau detalii personale încă din prima sau a doua zi de întâlniri online, este mai bine să vă gândiți dacă este în regulă să continuați să comunicați. În plus, măsurile de securitate pot fi o modalitate utilă de a vă menține experiența dating-ului online sigură și plăcută”, comentează David Jacoby, cercetător în securitate la Kaspersky.

Oricine se înregistrează pe o aplicație de dating este, în principiu, dispus să se deschidă și să dezvăluie informații personale într-o anumită măsură. La urma urmei, dacă vreți să vă cunoașteți trebuie să aveți disponibilitatea de a împărtăși detalii despre voi înșivă. Dacă această deschidere – și vulnerabilitatea care vine cu ea – este exploatată, rănile vor fi adânci. Într-o întâlnire reală, putem spera să recunoaștem dacă cineva are intenții bune sau rele. Dar chiar și aici este posibil să greșim, deoarece atacatorii experimentați se pot deghiza incredibil de bine.

Noile tehnologii joacă un rol ambivalent. Pe de o parte, mediul online este mediul preferat acum, și mulți oameni știu deja cum să se protejeze. Pe de altă parte, oamenii sunt conștienți de faptul că există multe modalități (sofisticate) de a abuza de aceste posibilități de dating.

Pentru a vă proteja, trebuie să vă dați seama ce urmărește atacatorul. Bani? Date? Un furt de identitate? Sau un șantaj emoțional?

„În aceste situații, ar trebui să puneți imediat problema de ce sunt importante aceste informații pentru cealaltă persoană? Fie vă întreabă despre situația dumneavoastră financiară, despre starea de sănătate, un eveniment major din viață, întâmplat recent, angajatorul exact sau poziția în companie, vă cere imagini erotice sau să luați legătura cu prietenii, dacă vrea să vă afle secretele sau punctele slabe – iar toate acestea sunt doar câteva exemple. Purtați-vă cu prudență, iar dacă aveți orice presentiment ciudat, comunicarea cu persoana respectivă trebuie întreruptă imediat”, comentează terapeuții Birgitt Hölzel și Stefan Ruzas de la cabinetul Liebling + Schatz din München.

Pentru a vă ajuta să evitați atacatorii în timpul întâlnirilor online, Kaspersky vă recomandă:

• Verificați din nou setările de confidențialitate din conturile dumneavoastră de socializare, precum și din aplicațiile de dating, pentru a vă asigura că informațiile sensibile, cum ar fi adresa de acasă sau locul de muncă, nu sunt făcute publice.
• Puteți reduce riscul doxing-ului efectuând o mică verificare. Dați căutare după propria persoană pe Google. Imaginați-vă că ați încerca să găsiți informații despre dumneavoastră și vedeți ce puteți găsi. Veți rămâne surprinși de datele pe care le veți găsi disponibile online.
• Utilizați o soluție de securitate eficientă care oferă protecție avansată pe mai multe dispozitive. Kaspersky Security Cloud vă poate ajuta să vă gestionați aplicațiile și să eliminați permisiunile acolo unde acest lucru nu este necesar, precum și să vă protejeze de phishing și alte amenințări.
• Nu partajați numărul dumneavostră de telefon sau o aplicație de mesagerie pe care o folosiți. Este mai sigur să folosiți platforma de chat disponibilă în aplicația de dating folosită, fiind recomandat să faceți acest lucru până sunteți siguri că puteți avea încredere în persoana cu care discutați.

Raportul complet este disponibil aici.