Evenimente — August 11, 2021 at 4:07 pm

Ansamblul PlaCello – Cei patru violonceliști vor cânta în cadrul Festivalului Vara Magică

by

Ansamblul PlaCello_Afis-800x1200-px-2021-08-18_1Ansamblul PlaCello, format din valoroșii violonceliștii Răzvan Suma, Ştefan Cazacu, Ella Bokor şi Mircea Marian, va susține un concert la Ateneul Român miercuri, pe data de 18 august, de la ora 19:30, în cadrul celei de-a X-a ediții a Festivalului “Vara magică” organizat de Lanto Communications.

„Parcă nu ne-am săturat de acest imens izvor de frumusețe – partener fidel de viață, violoncelul. Am plusat: Ansamblul PlaCello format din patru violonceliști este de fapt un vis la început de noapte. Știind ce înseamnă să construiești un grup de muzică de cameră, sperăm ca „noaptea” să fie cât mai lungă”, declară Răzvan Suma.

„Violoncelistul Răzvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea şi inteligenţa sa”, astfel îl caracteriza renumita publicaţie germană “Das Orchester”  pe tânărul violoncelist român.

Solist concertist al Orchestrelor Radio și conferențiar universitar la Universitatea de Muzică București, cu peste 1000 de recitaluri și concerte susținute în turneele din Europa, America de Nord, America de Sud, Africa și Asia, Răzvan a dovedit o mare tehnică și intuiție muzicală redând impecabil – prin diversitatea sonorităților – specificul stilistic al fiecărei piese.

În plus, față de activitatea didactică de la Universitatea de Muzică din București, artistul susține masterclass-uri în țară și în străinătate (Argentina, Spania, Belgia, Lituania, Italia).

Prestigioasele concursuri „Giovanni Batista Viotti” din Italia, „Markneukirchen” din Germania sau „Villa de Llanes” din Spania sunt doar câteva dintre cele mai importante premii câştigate de Răzvan Suma prin participările sale la competiţiile naţionale şi internaţionale, într-o carieră competiţională începută la numai şase ani.

Instrumentul pe care cântă a fost conceput de lutierul Charles Adolphe Maucotel – unul dintre cei mai apreciaţi creatori de instrumente ai epocii sale – şi a fost realizat la Paris în anul 1849. In sec. XX, acest instrument a aparținut celebrului violoncelist francez Pierre Fournier. Violoncelul Maucotel – Fournier i-a fost oferit lui Răzvan Suma în anul 2009, de «Fundaţia Musicha» din San Sebastian, Spania.

Tânărul violoncelist Ştefan Cazacu se bucură de o carte de vizită ce reprezintă baza unei cariere de succes: educația complexă primită de timpuriu într-o celebră familie de muzicieni, studii muzicale universitare urmate la București și la Viena, numeroase premii obţinute în diverse competiţii naţionale și internaționale, apariții – în ipostază solistică – alături de orchestrele simfonice din România, dar și recitaluri pe scene din Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania ș.a. Recent a primit premiul 3 în cadrul Festivalului George Enescu 2021, precum și premiul 1 în cadrul Festivalului Youth of Music 2021.

Povestea sa în lumea muzicii ”se scrie” având ca partener ”de drum” un violoncel de colecție, pe care Ștefan are privilegiul de a cânta de la vârsta de 15 ani! Instrumentul său este un prețios dar primit de la tatăl său, Marin Cazacu – unul dintre cei mai mari violonceliști români – și a fost creat în urmă cu peste 100 de ani, mai exact în 1917, la Torino (Italia), de către lutierul Georg Ullman. Cel mai scump instrument ieșit tot din atelierul lui Georg Ullman s-a vândut la licitație cu suma de 43.000 de euro!

Violoncelista Ella Bokor este absolventă a şcolii doctorale din cadrul U.N.M.B. şi membră a ansamblurilor: PlaCello, Duo Cello Jaya, Ludens Piano Trio, Violoncellissimo şi a Orchestrei Române de Tineret.

În anul 2016 a lansat CD-ul Duo Cello Jaya – Tales şi a susţinut Turneul Naţional Tales, Vietnam Tour şi Cello Irish Tour. De asemenea, a realizat înregistrări în cadrul Societății Române de Radiodifuziune și a Televiziunii Române.

Mircea Marian este licențiat în violoncel și absolvent al cursurilor de master ale Universității Naționale de Muzică din București la clasa Prof. Univ. Dr. Marin Cazacu. Doctor în muzică, acesta ocupă postul de lector universitar în cadrul Universității Naționale de Muzică București, este solist instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio a Societății Române de Radiodifuziune, membru al Duo Cello Jaya, PlaCello, Orchestrei Române de Tineret, al ansamblurilor Violoncellissimo și Profil.

Mircea Marian a susținut concerte în calitate de solist alături de orchestrele: Filarmonica din Gera – Germania, Orchestra Națională Radio – București, Orchestra de Cameră Radio – București, Filarmonica de stat Arad, Filarmonica Botoșani, Filarmonica de stat Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea, Orchestra de Cameră Focșani, Filarmonica de stat Muntenia din Târgoviște, Orchestra Universitaria a U.N.M.B., Orchestra Universității din Graz-Austria și Filarmonica Oltenia din Craiova.

Festivalul se va încheia pe 19 august, chiar de ziua marelui nostru compozitor George Enescu cu un concert al Romanian Chamber Orchestra, având ca dirijor pe celebrul Cristian Măcelaru și concertmaestru – Alexandru Tomescu. Orchestra va interpreta Dansurile populare românești de Bella Bartok, Genesis de Oana Vardianu, desigur Intermezzi op. 12 de George Enescu, Panicandemica de Alin Constantin Chelărescu și Simfonia nr. 40 de W.A. Mozart.

Chiar în această seară, în cadrul Festivalului Vara Magică, pe scena Ateneului Român va avea loc concertul susținut de Croitoru String Virtuosi Orchestra, având ca solişti pe violoniștii Simina şi Gabriel Croitoru, iar mâine seară, pe 12 august, pianista Mădălina Pașol va susține un recital, începând cu ora 19:30 cu un program care va cuprinde selecții din Chopin, Beethoven și Rachmaninov.

Biletele la Festivalul Vara Magică sunt disponibile pe www.lanto.ro, www.bilete.ro şi la casa de bilete a festivalului deschisă la Ateneul Român, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, de luni până joi, între orele 14:00 şi 19:00.