Analiza — September 17, 2021 at 3:15 pm

Eforturi în creştere pentru 5G

by

Conform unui recent raport publicat de Spirent Communications, o firmă de testare a reţelelor şi de furnizare de sisteme analytics, în cea de-a doua jumătate a lui 2021 tendinţele 5G continuă să se accelereze, accentul fiind pus, în toate regiunile geografice, pe evaluarea, testarea şi activităţile legate de miezul reţelelor 5G, dar şi pe soluţii de tip anything-as-a-service (XaaS) gestionate de la distanţă.

5G network with person using a laptopVenit ca o adăugare la raportul anual 5G 2021: Market drivers, insights & consideration, noul raport Spirent foloseşte analizele realizate la mai bine de 1400 de implementări 5G la nivel global, incluzând 400 de proiecte noi din prima jumătate a anului. Raportul arată că toate regiunile majore ale lumii – America de Nord, Europa şi Asia – testează şi implementează agresiv proiecte 5G SA core.

America de Nord alimentează cererea de experienţe clienţi şi soluţii de asigurare servicii, în vreme ce Asia-Pacific continuă să se axeze şi să investească în infrastructuri de transport date cu accent pe sprijinirea instanţelor de folosire industrială 5G, în vreme ce Europa abia începe să accelereze activităţile legate de 5G după epidemia sanitară şi întârzierile generate de criza furnizării de componente electronice.

Raportul arată că fenomenul este alimentat de nevoia de servicii noi şi de soluţii de diferenţiere. Furnizorii mari de servicii sunt în căutarea folosirii de furnizori multipli pentru nevoile lor, în vreme ce firmele mai mici de telecomunicaţii caută, în general, să-şi găsească un singur partener cheie. De aici rezultă mai multe provocări esenţiale, printre care sprijinirea volumelor mari de servicii noi şi gestionarea performanţelor vendorilor multipli.

Date fiind condiţiile evolutive, conform raportului, un subdomeniu care cunoaşte o dezvoltare intensă este 5G telco edge cloud. În cadrul acestui subdomeniu, parteneriatele şi implementările între furnizorii de soluţii hyperscale şi cei de servicii sunt în plină expansiune. Se lucrează actualmente intens la standardizarea performanţelor edge şi integrarea asigurării de latenţe deterministice, iar în acest sens Spirent afirmă în raport că lantenţa tinde să devină un câmp de bătălie esenţial pentru toate firmele furnizoare şi firmele client.

Trecând dincolo de 5G, raportul afirmă că există deja o viziune globală pentru 6G. Industria furnizorilor începe să se coaguleze în jurul unor teme esenţiale, precum frecvenţele THz, folosirea de suprafeţe şi metamateriale reconfigurabile inteligente, open networking şi reţele ale reţelelor, precum şi convergenţa Wi-Fi.