Internet/Telecom — September 29, 2021 at 3:17 pm

Facebook și Institutul Național de Hematologie Transfuzională, parteneriat pentru creșterea donărilor de sânge din România

by

Facebook, în colaborare cu Institutul Național de Hematologie Transfuzională, lansează funcția Facebook Donări de sânge, care va ușura procesul de donare și va contribui la creșterea donărilor de sânge, în toată România.

Blood DonationLa fiecare câteva secunde, o persoană are nevoie de o transfuzie de sânge pentru a fi salvată. Pandemia COVID-19 a schimbat modul și locul în care oamenii pot dona sânge, ceea ce a făcut ca țările din întreaga lume să experimenteze o scădere a donărilor voluntare, lăsând milioane de oameni fără acces la această componentă esențială a serviciilor de sănătate moderne.

Donatorii voluntari sunt foarte importanți pentru asigurarea rezervei de sânge, dar oamenii, adesea, nu dețin informații despre când, unde sau cum pot să doneze.

Ca parte a construirii unor comunități sigure care să îi susțină pe cei în nevoie, Facebook în parteneriat cu Institutul Național de Hematologie Transfuzională lansează o nouă funcție în România, care va ajuta la conectarea centrelor de donare cu donatorii de sânge. Lansarea funcției Donări de sânge va contribui la stimularea donărilor esențiale într-un moment în care multe centre de donare sânge au stocuri extrem de scăzute, din cauza COVID-19 și faptului că oamenii sunt nevoiți sa stea mai mult acasă. Centrele de donare asigură condițiile de siguranță sanitară în contextul epidemiologic actual.

Cu ajutorul noii funcții oamenii care doresc să doneze se pot înscrie și, astfel vor primi notificări atunci când centrele de donare din locațiile aflate în apropierea acestora au nevoie de sânge.

Începând cu 29 septembrie, toți utilizatorii Facebook din România, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani se vor putea înscrie pe Facebook pentru a primi notificări despre posibilitățile de donare din locațiile aflate în apropiere. Centrele de donare validate vor putea crea postări despre nevoile de sânge, iar acestea vor fi distribuite către persoanele care sunt înscrise pe Facebook și utilizează funcția Donări de sânge.

De la lansarea funcției Donări de sânge, din octombrie 2017, peste 100 de milioane de persoane, din mai mult de 35 de țări, s-au înscris pe Facebook pentru a primi notificări despre posibilitățile de donare de la centrele de transfuzie din apropierea acestora.

Dr. Violeta Oancea, Directorul General al Institutului Național de Hematologie Transfuzională, a declarat: „Contextul epidemiologic actual face ca numărul donatorilor de sânge și plasmă să fluctueze, aspect ce influențează în mod direct predictibilitatea asigurării cu sânge și componente din sânge a spitalelor și, implicit, salvarea de vieți omenești. De-a lungul timpului, platforma de socializare Facebook și-a dovedit eficiența în facilitarea comunicării între oameni, distanța dintre utilizatori fiind redusă la zero ceea ce favorizează într-un mod neașteptat relația cetățean-Centru de Transfuzie Sanguină. Existența celor 44 de Centre de Donare pe tot teritoriul României presupune raportarea la situații geografice și demografice diferite, iar aici Facebook ne va oferi un ajutor important având în vedere și dezvoltarea tehnologiilor digitale. Practic, informația noastră va ajunge la persoanele care se înscriu în profilul donatorului printr-un efort minim, cu beneficii pe care ni le dorim să fie cât mai mari, să le maximizăm. Suntem bucuroși să avem un astfel de partener alături de cei tradiționali, o echipă Facebook dedicată construirii relațiilor interumane bazate pe respect și înțelegere.“

Jacob Turowski, Head of Public Policy la Facebook, pe Europa Centrală și de Est a declarat: „Scopul platformei noastre este standardizarea procesului de donare și încurajarea oamenilor să doneze. Donatorii voluntari sunt esențiali în realizarea unei rezerve de sânge, însă în multe țări oamenii nu dețin informații despre când, unde și cum pot dona. Inițiativa noastră îi va ajuta pe oameni să arate faptul că sunt dispuși să doneze sânge, urmând ca apoi să primească notificări despre posibilitățile de donare de la centrele aflate în apropierea acestora. Suntem extrem de mândri că, astfel, putem veni în ajutorul centrelor de transfuzie și vedem acest parteneriat de o importanță crucială, într-un moment atât de greu.”

Cum funcționează
Românii cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani se pot înscrie pe Facebook pentru a primi notificări despre posibilitățile de a dona sânge accesând Donări de sânge în secțiunea Despre a profilul lor sau accesând link-ul: facebook.com/donateblood. Prin funcția Donări de sânge de la Facebook oamenii vor putea vedea cererile și posibilitățile de a dona de la 44 centre de donare.