Expert IT — September 29, 2021 at 2:24 pm

IIoT se apropie. Cum te pregătești pentru aplicațiile Edge industriale?

by

Totul pare să se schimbe în aceste zile, iar tehnologia este cu siguranță în vârful acestei ierarhii. Cel mai bun exemplu – aplicațiile industriale pentru infrastructura critică. Cu toate că pandemia a încetinit implementarea tehnologiilor legate de Internetul Industrial al Lucrurilor (IIoT) în fabrici și depozite, ne putem da seama cu ușurință că aceste medii sunt tot mai extinse, mai conectate și consumă un volum important de date. Așadar, e doar o problemă de timp: IIoT, denumit și Industria 4.0, dispune pur și simplu de mult prea mult potențial pentru a nu își croi drum spre majoritatea fabricilor și depozitelor moderne.

Businessman checking robots with digital tablet in high tech companyStatisticile existau deja – McKinsey anticipa, chiar înainte de pandemie, că IIoT va atinge o valoare de piață între 1,2 și 2,7 trilioane USD până în 2025. Și, chiar dacă acest parcurs se va menține lent în anii următori, proiecția lor demonstrează de ce tehnologia este o alegere corectă: timpi de nefuncționare reduși, durată mai mare de actualizare echipamentelor, productivitate și eficiență semnificativ îmbunătățite, toate acestea cu ajutorul IIoT. Traversăm un moment excelent pentru investiții inteligente.

Prin ce se remarcă IIoT?

IIoT conectează o rețea de senzori, echipamente, comenzi și platforme de calcul industriale pentru a oferi vizibilitate și control asupra echipamentelor și proceselor utilizate în cadrul depozitelor și fabricilor. Două aplicații, în mod special, conduc la adoptarea IIoT în mediile industriale: monitorizarea bazată pe condiții și tehnologia „digital twins”.

Monitorizarea bazată pe condiții colectează date de operare de la echipamentele industriale pentru a permite companiilor să implementeze strategii proactive, bazate pe starea reală a componentelor. În acest fel, intervalele de mentenanță pot fi stabilite în funcție de niște parametrii concreți – nu de intervale prestabilite – iar componentele vulnerabile pot fi înlocuite înainte să ajungă să dea rateuri.

Tehnologia „digital twin” este o reprezentare virtuală a unui element fizic, produs, proces sau sistem din lumea reală. Folosind date din mai multe surse, o replicare digitală învață și se actualizează continuu pentru a reprezenta starea de lucru curentă a obiectului sau procesului. Astfel, organizațiile pot să optimizeze procesele și să se adapteze la schimbări, evaluând impactului diferitelor soluții înainte ca acestea să fie implementate.

Senzorii, dar și celelalte dispozitive care susțin aceste aplicații, generează volume mari de date într-o anumită perioadă de timp, motiv pentru care, în cadrul Vertiv, IIoT este clasificat ca fiind data-intensive. În sistemele de acest tip, așa numitul Edge computing, principalul driver pentru activele de calcul locale este volumul de date. În același timp, dat fiind volumul mare de date, lățimea de bandă și problemele de latență fac imposibilă o migrare completă către Cloud pentru a sprijini analiza în timp real și a lua deciziile corecte necesare.

Top 3 caracteristici ale IIOT

· AI are un rol central: un beneficiu esențial al automatizării este acela că reduce riscurile, în special în spațiile industriale în care se folosesc utilaje grele sau în medii periculoase;

· Un lanț de aprovizionare mai eficient: multe organizații pot alege să își digitalizeze lanțurile de aprovizionare cu ajutorul RFID și business intelligence, dar și folosind instrumente care eficientizează fluxul logistic, optimizează rețelistica și inventarul ori achizițiile;

· Mentenanța predictivă câștigă teren: Utilizarea instrumentelor de mentenanță predictivă pentru a monitoriza performanța echipamentelor, precum și integrarea IoT-ului și automatizarea pot genera economii importante de timp, bani și resurse.

În mod cert, există și o serie de provocări pe care companiile de top precum Vertiv trebuie să le ia în calcul: continuitatea și calitatea alimentării cu energie, care este esențială pentru prevenirea întreruperilor și maximizarea disponibilității; nevoia de distribuție a energiei electrice la nivel de rack; managementul temperaturii și umidității, deoarece instalațiile industriale sunt predispuse la condiții extreme sau la fluctuații; prevenirea accesului neautorizat și, nu în ultimul rând, asigurarea unei vizibilități adecvate a infrastructurii de rețea.

Inside the Heavy Industry Factory Female Industrial Engineer Works on Personal Computer She Designs 3D Turbine Model, Her Male Colleague Talks with Her and Uses Tablet Computer.Portofoliul Vertiv cuprinde o gamă largă de soluții, perfect compatibile cu toate aplicațiile industriale. Drept urmare, companiile care implementează IIoT în medii complexe își pot „construi” o soluție personalizată, prin selectarea opțiunilor de alimentare, răcire, carcase și monitorizare care să răspundă cerințelor reale și, ulterior, prin integrarea acestor componente la fața locului.

Există și un revers al medaliei – o astfel de abordare tradițională poate prelungi timpii de implementare, poate suprasolicita IT și poate face mai dificilă standardizarea infrastructurii în cadrul mai multor unități.

O variantă mult mai bună și mai inovatoare este să profiți de soluțiile complete, așa cum sunt centrele de date integrate, concepute și pre-testate pentru a oferi performanțe și fiabilitate superioare. De exemplu, centrul de date Vertiv™ VRC-S Edge-ready include un PDU rack, UPS, senzori și software de monitorizare și cel mai recent sistem de răcire, totul într-un rack IT extrem de eficient, all-in-one. În plus, acesta poate fi livrat în câteva zile și instalat în câteva ore.

La ce să fii atent atunci când alegi un centru de date pentru utilizare industrială?

Vertiv VRC-S micro data center-1Când iei în calcul achiziția unui centru de date, este important să te asiguri că soluția are dispune de flexibilitatea necesară pentru a susține abordarea de respingere a căldurii, fie că este vorba de un spațiu deschis, conducte amplasate la nivelul tavanului sau de un condensator exterior. De asemenea, este bine să alegi o soluție care permite monitorizarea mai multor puncte de date de la o singură adresă IP. Acest lucru poate simplifica foarte mult administrarea, pe măsură ce marginea rețelei se extinde, și menține costurile reduse, deoarece există un cost real pentru fiecare adresă IP utilizată într-o rețea.

Nu în ultimul rând, asigură-te că ai stabilit un plan de mentenanță și service care include și operațiunile uzuale, cum ar fi înlocuirea bateriilor UPS sau soluționarea evenimentelor neașteptate, cum ar fi defecțiunile echipamentului. Combinația de monitorizare la distanță și un contract de service cu un furnizor capabil să răspundă rapid la cerințele de întreținere la fața locului poate reduce foarte mult riscul de nefuncționare a sistemului.

În concluzie, dacă ești de părere că producția și depozitarea inteligentă sunt printre cele mai interesante cazuri de utilizare ale tehnologiei Edge, ai dreptate. Acestea permit întreprinderilor să crească valoarea activelor și resurselor existente. Dar aplicațiile destinate fabricilor sau depozitelor pot fi prea mult pentru echipamentele IT care nu beneficiază de o protecție adecvată. Centrele de date integrate cu capacități de monitorizare la distanță oferă o soluție ideală pentru aceste aplicații.

Pentru a afla mai multe despre infrastructura de rețea și soluțiile integrate destinate centrelor de date, te invităm să accesezi Vertiv.com sau să ne scrii la emea.ro.hello@vertiv.com.

de George Topalov, Senior Sales Manager pentru Vertiv în România