Energie&Utilitati, NEW TECHNOLOGY — October 7, 2021 at 3:44 pm

Shell: digitalizarea stă la baza tranziției industriei petrolului și gazelor

by

Industria petrolului și gazelor se confruntă cu mega-tendințele tranziției energetice și transformării digitale. Yuri Sebregts, CTO-ul Royal Dutch Shell, subliniază rolul critic pe care îl joacă echipa R&D în susținerea acestor noi obiective.

ShellEl are o echipă globală de 3000 de persoane și este responsabil pentru inovația tehnologică la Shell – de la digitalizare, la inovația în chimie și inginerie.

În cei șase ani de când Sebregts este CTO la Shell, a asistat la o „decolare extraordinară” în digitalizare. „Multe aplicații AI erau într-un stadiu experimental când m-am alăturat. Experimentam diferite abordări algoritmice atunci când foloseam învățarea automată pentru monitorizarea echipamentelor din teren. Acum, extindem și implementăm aceste tehnologii. Avem în funcțiune peste 5.000 de modele de învățare automată și adăugăm câteva sute pe săptămână”.

Una dintre provocări este actualizarea structurilor de date. „Este mai ușor să aplici digitalizarea afacerii atunci când a fost construită în jurul datelor încă de la început”, spune el.

În unele cazuri, compania este încă în proces de digitalizare, mai ales că etichetarea nu este întotdeauna uniformă în diferitele țări unde compania este prezentă. Sarcină implică lucrul manual și automat.

Însă, există cel puțin un domeniu în care industria este puternică. „Din perspectiva abilităților și a capacității, stăm bine. Am avut întotdeauna oameni care se pricep foarte bine, care pot depăși cu adevărat limitele a ceea ce știința datelor poate face pentru afacerea noastră.”

El pune asta în perspectivă istorică. „Pe măsură ce primele computere s-au impus în anii 50 și 60, industria petrolieră a fost una dintre primele care le-a folosit. (…) Apoi, din anii 60 și 70, am folosit computerele pentru a interpreta datele seismice”.

Eficiența s-a îmbunătățit foarte mult – și a generat economii uriașe – în mandatul lui Sebregts, mai ales accesul la date prin soluții de înaltă tehnologie. De exemplu, nouă generație de vehicule autonome scanează conductele subacvatice și trimit date către sistemele AI pentru a detecta zonele care necesită reparații înainte de apariția unei scurgeri.

Shell apreciază că digitalizarea i-a adus economii de 2 miliarde dolari.

Și imaginile trimise de drone sau de satelit sunt utilizate în operațiuni offshore pentru a se asigura împotriva scurgerilor. „Acest tip de evaluare nu era posibil înainte de AI și învățarea automată”, spune Sebregts. „Anterior, toate acestea ar fi trebuit să fie făcute manual, cu limitele cantităților de imagini pe care echipele ar fi putut să le folosească pentru o inspectare precisă”.

Rezultate bune sunt și în domeniul soluțiilor folosite de agenții de teren. Tabletele, într-o uzină chimică sau de procesare a gazelor, pot fi riscante, deoarece acestea pot provoca aprindere când există o scurgere. Shell a implementat mii de „cutii antideflagrante” pentru tablete, permițând angajaților să acceseze informații digitale în timpul deplasărilor pe teren. Astfel, oferă operatorilor „o imagine de ansamblu asupra oricărei facilități disponibile la îndemână. Și îmbunătățește eficiența, deoarece nu trebuie să se întoarcă la birou pentru a accesa astfel de documente atunci când inspectează sau întrețin un echipament”, a mai spus Sebregts.