Evenimente — October 13, 2021 at 3:51 pm

Cel de-al 12-lea Forum Global Mobile Broadband (MBBF) al Huawei

by

Cel de-al 12-lea Forum Global Mobile Broadband (MBBF) al Huawei a început astăzi în Dubai, cu o prezentare ținută de președintele rotativ al companiei, Ken Hu.

Acesta a vorbit despre starea actuală a dezvoltării 5G și despre noile oportunități pentru viitor. „În doar cinci ani de implementare comercială, 5G a oferit consumatorilor o actualizare considerabilă a experienței mobile și a început deja să ajute diferite industrii din întreaga lume. Progresul a fost mult mai rapid decât ne așteptam, mai ales în ceea ce privește baza de abonați, acoperirea rețelei și numărul mare de terminale 5G de pe piață”.
Hu a subliniat trei domenii de oportunitate care vor conduce următoarea etapă a creșterii 5G, inclusiv serviciile XR, piața B2B și dezvoltarea cu emisii reduse de carbon.

Ken Hu ține un discurs despre dezvoltarea 5G la MBBF 2021
Ken Hu ține un discurs despre dezvoltarea 5G la MBBF 2021

Starea actuală a dezvoltării globale 5G
În prezent, există 176 de rețele comerciale 5G în întreaga lume, care deservesc peste 500 de milioane de abonați. În zona de consumatori, viteza medie de descărcare 5G este de aproximativ 10 ori mai mare decât cea 4G, ceea ce a alimentat adoptarea mai largă a aplicațiilor precum VR și streaming 360º. În zona întreprinderilor, există deja 10.000 de proiecte care explorează aplicații 5G B2B (5GtoB) în întreaga lume. Aplicațiile 5G în sectoare precum producția, mineritul și porturile au trecut deja de faza de testare și sunt reproduse la scară largă.

Deși progresul a fost constant, Hu a remarcat că există încă câteva domenii de îmbunătățit. „În prezent, mai mult de jumătate din aceste 10.000 de proiecte 5GtoB se află în China. Avem deja un număr mare de cazuri de utilizare, dar trebuie să construim implementări de afaceri mai durabile.”

El a vorbit în continuare despre schimbări mai largi care vor avea un impact pe termen lung asupra industriei TIC, inclusiv transformarea digitală accelerată cauzată de pandemie, modul în care cloud-ul și AI au devenit indispensabile pentru toate organizațiile și modul în care lumea ia schimbările climatice mai serios. „Aceste tendințe oferă multe oportunități industriei noastre”, a spus el. „Dar creează și unele provocări. Există câteva lucruri pe care le putem face pentru a ne pregăti.”

În primul rând, industria trebuie să pregătească rețelele, dispozitivele și conținutul pentru o creștere explozivă în Extended Reality (XR). Pentru a susține o experiență XR netedă, rețelele trebuie să ofere viteze de download de peste 4,6 Gbps, cu o latență de cel mult 10 milisecunde. „Anul trecut ne-am lansat obiectivele pentru 5.5G și credem că vor contribui la abordarea acestei provocări”, a remarcat Hu.

Pe zona de dispozitive, reducerea barierelor în calea adoptării căștilor VR este esențială pentru atingerea unui vârf în realitatea virtuală, una dintre tehnologiile cheie din repertoriul de realitate extinsă de AR, VR și MR. „Pentru a atinge [acest vârf], trebuie să aducem îmbunătățiri atât căștilor, cât și conținutului. În materie de căști, oamenii doresc dispozitive mai mici, mai ușoare și mai accesibile.” Pentru a îmbogăți ecosistemul de conținut, Hu a solicitat industriei să ofere platforme și instrumente cloud care simplifică dezvoltarea conținutului, care se cunoaște că este dificil și costisitor de produs.

În al doilea rând, operatorii de telecomunicații trebuie să-și îmbunătățească rețelele și să dezvolte noi capacități pentru a se pregăti pentru 5GtoB. O rețea puternică este cheia aplicațiilor 5G pentru uz industrial, astfel încât operatorii trebuie să continue să aducă îmbunătățiri capacităților rețelei, cum ar fi uplink, poziționarea și detectarea. Deoarece scenariile industriale sunt mult mai complexe decât scenariile pentru consumatori, O&M poate fi o adevărată provocare. Pentru a ajuta, Huawei dezvoltă rețele autonome care aduc inteligență tuturor aspectelor rețelelor 5G, de la planificare și construcție la întreținere și optimizare.

Transformarea digitală necesită, de asemenea, roluri diferite. Pe lângă furnizarea de conectivitate, operatorii pot servi și ca furnizori de servicii cloud, integratori de sisteme și multe altele și pot dezvolta capacitățile necesare. Pentru a stimula adoptarea mai largă a 5G în industrii, dezvoltarea de standarde de telecomunicații specifice industriei este, de asemenea, importantă. În China, operatorii, împreună cu partenerii lor din industrie, au început să lucreze la standarde pentru aplicarea 5G în industrii precum extracția cărbunelui, producerea oțelului și electricitate, iar acest lucru a contribuit la o rată de penetrare mai mare în aceste sectoare.

„Dincolo de tehnologie, acestea sunt câteva dintre punctele forte intangibile care nu vor oferi profit imediat, dar vor fi cheia competitivității pe termen lung pe piața 5GtoB”, a concluzionat Hu.

În al treilea rând, industria trebuie să se pregătească pentru a deveni ecologică. Potrivit Forumului Economic Mondial, până în 2030, tehnologia digitală poate contribui la reducerea emisiilor globale de carbon cu cel puțin 15%. „Pe de o parte, avem o mare oportunitate de a ajuta toate industriile să reducă emisiile și să îmbunătățească eficiența energetică cu ajutorul tehnologiei digitale. Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că industria noastră are o amprentă de carbon în creștere și trebuie să luăm măsuri pentru a îmbunătăți acest lucru. În prezent, Huawei folosește materiale și algoritmi noi pentru a reduce consumul de energie al produselor noastre și remodelăm siturile și optimizăm gestionarea energiei în centrele noastre de date pentru o eficiență mai mare”, a spus Hu.

„Am văzut atât de multe schimbări în ultimii doi ani – cu pandemia, tehnologia, afacerile și economia”, a conchis Hu. „În viitor, pe măsură ce lumea începe să se redreseze, trebuie să recunoaștem oportunitățile care ni se prezintă și să ne pregătim pentru ele. Să ne pregătim tehnologia, afacerile și capacitățile.”

Global Mobile Broadband Forum 2021 este găzduit de Huawei, împreună cu partenerii săi din industrie, GSMA și SAMENA Telecommunications Council. Forumul reunește operatori de rețele mobile, lideri verticali din industrie și parteneri ecosistemici din întreaga lume pentru a discuta despre cum să maximizezi potențialul 5G și să împingi industria mobilă înainte.

Pentru mai multe informații vă rugăm vizitați: https://www.huawei.com/en/events/mbbf2021