Networking — October 21, 2021 at 5:34 pm

Cum poate virtualizarea rețelelor să deschidă calea către energia regenerabilă

by

Energia regenerabilă a devenit din ce în ce mai populară în rândul consumatorilor, dar mulți furnizori de energie electrică nu sunt încă pregătiți să le adauge în rețea. În același timp, energia regenerabilă a câștigat teren în fața energiei tradiționale pe tot mai multe piețe. Mașinile hibride sau electrice, ca și panourile solare, sunt tot mai atractive, pe măsură ce tot mai multe guverne se angajează să reducă emisiile de carbon. În SUA, de exemplu, noile reglementări pentru infrastructură vizează direct energia regenerabilă, care ar contribui la susținerea acestor tehnologii.

Engineers on a solar power plantTrecerea de la combustibili fosili la surse regenerabile poate fi și o provocare tehnologică, dar va rezulta o rețea mai accesibilă, mai eficientă și mai durabilă. Iar dacă aceste surse regenerabile au tehnologia potrivită, pot fi incluse în rețea fără a sacrifica fiabilitatea, siguranța sau vizibilitatea.

Furnizorii de utilități au provocări la integrarea surselor regenerabile

Deși sursele de energie regenerabile sunt atractive, multe rețele nu sunt pregătite pentru ele – cantitatea de energie produsă poate fi, deseori, variabilă, ceea ce face dificilă planificarea, modelarea și distribuirea corectă a energiei de către rețele.

Deși emisiile surselor regenerabile de energie sunt preferabile celor cu combustibili fosili, puterea lor depinde de resursele naturale, care nu au o evoluție constantă, controlul centralelor fiind mai dificil – o provocare pentru operatorii de rețele.

O altă provocarea este echilibrul adecvat dintre cerere și ofertă. Operatorii de rețele trebuie să știe câtă energie regenerabilă este generată într-un moment dat, cât de mare este cererea și cum să răspundă la schimbarea modului de generare – informații dificil de obținut din cauza variației producției de energie regenerabilă și a varietății dimensiunilor și amplasării resurselor de energie regenerabilă în rețea.

Virtualizarea rețelei poate ajuta furnizorii de utilități să profite la maximum de sursele regenerabile. Prin încorporarea unor instrumente, precum învățarea automată și AI, vizibilitatea în rețelele furnizorilor de utilități devine mai clară.

Ce este virtualizarea rețelei?

În piață, sunt considerate două tipuri principale de surse regenerabile – distribuit, unde sursele sunt mici și răspândite în rețea, și centralizat, în domeniul utilităților, respectiv proiecte mai mari conectate la rețea prin linii de transport.

Cercetătorii de la Utility Dive sugerează că centralele virtuale pot înlocui pe cele cu combustibil fosil, rezultatul fiind o rețea mai curată, mai ieftină și mai rezistentă. Dar simpla adăugare a acestora în piețele angro de energie electrică nu va fi suficientă, precizând că pentru activarea „adevăratelor” centrale virtuale, trebuie ca operatorii de sisteme de distribuție (DSO) să combine cunoștințele și funcționarea rețelei de distribuție cu agregarea DER într-un mod care nu încetinește ritmul de valorificare a potențialului DER.

Rezolvarea provocărilor legate de integrarea surselor de energie regenerabilă

Cercetători amintiți susțin că o prioritate imediată este dezvoltarea de sisteme software pentru virtualizarea rețelei. După aceea, Utility Dive a mai precizat că distribuitorul de energie electrică AES colaborează cu Google pentru noile tehnologii de virtualizare a rețelei.

Parteneriatul AES / Google este doar unul dintre numeroasele astfel de proiecte pentru susținerea centralelor virtuale.