Studii — October 22, 2021 at 11:35 am

Veniturile din servicii 5G prevăzute a atinge un nivel exploziv

by

Realizat de Juniper Research şi intitulat 5G monetisation: business models, strategic recommendations & market forecasts 2021-2026, un recent raport oferă informaţii despre viitorul dezvoltării 5G la nivel global, arătând că veniturile din astfel de servicii vor cunoaşte o creştere explozivă de peste 250% în următorii cinci ani. De asemenea, raportul oferă recomandări strategice pentru vendorii şi operatorii de reţele asupra celor mai bune practici.

Creative background, male hand holding a phone with a 5G hologram on the background of the city. The concept of 5G network, high-speed mobile Internet, new generation networks. Copy space, Mixed media.Raportul se bazează pe evaluarea strategiilor, motoarelor principale de piaţă, provocărilor tehnologice şi recomandărilor strategice pentru stakeholderii de pe piaţa serviciilor. Printre aceste elemente se numără conectivitatea auto, accesul la reţele wireless, servicii mobile de comerţ, IoT, entertainment-ul mobil, gaming-ul mobil, serviciile de sănătate de la distanţă, serviciile smart city şi soluţiile smart home.

Fundamental, raportul prevede o adevărată mină de aur 5G în următorii cinci ani, serviciile globale 5G atingând 73 miliarde USD la finele acestui an, de la 20 miliarde USD anul trecut, şi fiind prevăzute a atinge 600 miliarde USD până în 2026. Practic, 5G va ajunge să reprezinte 8,5% din veniturile operatorilor la finele lui 2021.

Capabilităţile avansate legate de date ale standardelor 5G vor alimenta adopţia de astfel de servicii în zone precum mobile gaming şi immersive reality, care vor prolifera pe măsură de acoperirea geografică şi suportul pentru dispozitive vor creşte în următorii cinci ani, iar Juniper sfătuieşte operatorii să-şi pregătească reţelele pentru asta.

Raportul recomandă operatorilor să-şi concentreze eforturile asupra vitualizării funcţiilor esenţiale ale reţelei pentru a reduce stresul asupra reţelei generat de creşterea explozivă a traficului de date ca urmare a adopţiei 5G. Operatorii se vor confrunta cu provocări în satisfacerea nevoilor de date mobile generate de reţelele 5G, iar aceste date mobile vor ajunge la un volum de 1,5 milioane PB la nivel global, reprezentând 214 milioane ore de video streaming 4K.

Mai bine de 80% din datele 5G generate vor fi atribuibile conexiunilor mobile broadband. Pentru a suporta o astfel de creştere, raportul recomandă ca operatorii să crească nivelul de vitualizare a reţelei şi de orchestrare a acesteia, şi îndeamnă la accelerarea extinderii de infrastructuri pe fibră optică care pot gestiona generarea masivă de date pentru a reduce ameninţarea reprezentată de congestiile de trafic.