Cloud Computing / Edge, Financiar-Bancar — October 27, 2021 at 1:59 pm

Cum pot evita furnizorii de servicii financiare problemele de conformitate în cloud

by

În ciuda avantajelor dovedite ale cloud, firmele de servicii financiare au fost reticente să adopte soluții cloud la scară largă. După cum nota The Financial Brand, multe organizații își fac griji cu privire la riscurile asociate cu partajarea datelor și expunerea accidentală, iar Deloitte evidențiază preocupările cu privire la securitatea datelor în mai multe medii cloud.

Data transfer technology concept with businessman finger touching digital screen with internet service iconsPractic, aceste preocupări formează o barieră comună în cloud: conformitatea. Dacă firmele financiare nu pot îndeplini eficient obligațiile de conformitate și de reglementare în cloud, mișcarea pur și simplu nu are sens. Iată o modalitate în care pot evita problemele de conformitate și pot utiliza cel mai bine cloudul.

Ce împiedică băncile să adopte cloud?

Au fost identificate trei provocări cheie pentru firmele financiare care se mută în cloud:
Reglementare. Firmele financiare au reglementări mai stricte pentru securitatea, confidențialitatea și stocarea datelor decât multe alte industrii.
Finanțe. Instituțiile financiare au, adesea, investiții uriașe în tehnologii vechi, ceea ce poate face costisitoare adoptarea cloud, deoarece caută modalități de a acoperi decalajul dintre funcțiile vechi și aplicațiile bazate pe cloud.
Evitarea riscului. Instituțiile financiare tind spre mentalități conservatoare și contrare riscului, ceea ce înseamnă că, deși cloud are mai multe beneficii, acestea încă ezită. Multe instituții financiare se rețin în a face primul pas.

Ce beneficii aduce cloudul firmelor financiare?

Unele firme financiare sunt reținute față de cloud deoarece beneficiile aduse nu sunt foarte clare, însă acestea sunt multe; în primul rând, viteza – cloudul poate accelera lansarea de noi produse financiare digitale, iar timpul de la dezvoltare, până la livrare, poate fi scurtat.
Organizațiile pot accesa și scalabilitatea la cerere, pentru a sprijini tranzacțiile financiare cu volum ridicat, de mare randament, pot accelera transformările digitale ale sistemului vechi, pot utiliza mai bine tehnologiile emergente, cum ar fi AI și blockchain, și pot reduce costurile de operare IT.
Având în vedere reglementările de conformitate în continuă evoluție, instituțiile financiare trebuie să ia în considerare modul de implementare eficientă a securității și confidențialității datelor și trebuie să stabilească modul în care vor face schimb de date criptate cu companii externe din cloudul public.

Propuneri pentru securitatea firmelor care trec la cloud

Când se trece la soluții cloud publice și hibride, ar putea fi folosite unele tehnologii pentru a minimiza riscul de conformitate.
Criptarea homomorfă. Criptarea homomorfă avansată, care permite computingul datelor criptate fără a necesita cheia de decriptare, poate ajuta firmele financiare să maximizeze eficiența fără a compromite securitatea.

Calcul securizat multipartit. Implementările securizate de calcul multipartit fac posibilă partajarea eficientă a datelor criptate cu părți externe, rămânând în același timp conforme.

Învățarea automată. Algoritmii de învățare automată care utilizează tehnici de învățare federată – care angrenează algoritmi în mai multe servicii edge descentralizate – pot eficientiza conformitatea în cloud, permițând instituțiilor financiare să facă schimb de informații cu alte companii fără a partaja seturile lor de date exacte.

Furnizorii de servicii financiare se confruntă cu provocări unice de conformitate în cloud, ceea ce a îngreunat adoptarea cloudului, însă prin recunoașterea principalelor obstacole și prin implementarea de noi tehnologii concepute pentru a minimiza potențialele riscuri, băncile pot avea mai mult încrederea adoptarea cloudului.