Analiza — November 4, 2021 at 4:38 pm

Fibra optică revine în zona de creştere normală

by

Firma de analiză Poin Topic a realizat recent un studiu care arată că piaţa serviciilor de comunicaţii fixe în bandă largă începe să-şi revină la starea normală de creştere după pandemia sanitară. Studiul, care poate fi citit aici, analizează seturi de date ce acoperă abonamente la fibră fixă în 131 de ţări din lume, din punct de vedere al ţării, operatorului şi nivelului tehnologic.

Foto; iStock

La finele trimestrului 2 din 2021, numărul de conexiuni broadband fixe a crescut la nivel mondial cu 1,7%, ajungând la 1,22 miliarde. Rata de creştere a fost aproape identică cu cele din trimestrele doi din 2020 şi 2019, arătând că piaţa de broadband revine la normalitate după impactul pandemiei.

Abonamentele la conexiuni fixe în bandă largă au crescut în 88% din ţările acoperite de raport şi 18 din primele 20 de pieţe broadband ca dimensiuni au cunoscut creşteri în acest trimestru, deşi în 15 dintre ele creşterea a fost mai lentă decât în primul trimestru al anului. Cu toate astea, nivelul creşterii a variat în funcţie de piaţă. 16 ţări raportând o scădere a numărului de abonamente broadband fix în trimestrul doi, faţă de 15 în trimestrul întâi.

Scăderea s-a înregistrat în principal fie în pieţe broadband saturate precum Spania şi Israel, fie în ţări în care au fost preferate conexiunile mobile pentru accesul la online. În trimestrul doi 2021, rata de creştere a fost mai mică în toate regiunile prin comparaţie cu trimestrul anterior, în linie cu tendinţele sezonale.

Conexiunile fiber-to-the-home (FTTH) în cadrul numărului total de abonamente fixe a continuat să crească şi a ajuns la procentul de peste 57%. Ele sunt urmate de conexiunile broadband prin cablu, cu o cotă de 18% şi conexiunile bazate pe cupru (ADSL) şi FTTx, cu 11%, respectiv 13%. Ultimele două tehnologii au pierdut cote semnificative de piaţă în trimestrul doi 2021 în favoarea FTTH, pe măsură ce consumatorii au migrat la tehnologii broadband mai avansate.

Cele mai mari rate de creştere broadband s-au înregistrat pe pieţe în dezvoltare, chiar dacă pieţe consolidate precum Marea Britanie, Franţa, Italia şi Germania au raportat şi ele creşteri trimestriale semnificative. China a depăşit 500 de milioane de conexiuni fixe broadband şi se apropie de aceeaşi cifră în termeni de conexiuni 5G.

În termeni de suplimentări FTTH nete, China a înregistrat un volum de 12 milioane abonamente noi, în vreme ce Brazilia a înregistrat un plus de 1 milion şi Franţa de aproape 1 milion. În termeni de schimbări anuale, între trimestrul doi 2020 şi trimestrul doi 2021, numărul de conexiuni pe bază de cupru a scăzut la nivel mondial cu 11%, în vreme ce conexiunile FTTH au crescut cu aproape 14%. De asemenea, conexiunile wireless, în particular cele FWA, au cunoscut creşteri semnificative, pe măsură ce aceste tehnologii sunt folosite tot mai des pentru a acoperi aşa-numitele “găuri” broadband.