Transport/Travel — November 19, 2021 at 12:24 pm

Airbus va colabora cu Thales și Diehl pentru dezvoltarea CityAirbus NextGen, viitorul taxi aerian care va avea zborul inaugural în 2023

by

Airbus va colabora cu Thales și Diehl pentru sistemul de control electronic al zborului care va echipa CityAirbus NextGen, viitorul taxi aerian care va avea zborul inaugural în 2023.

Imagine1Până în 2030, 60% din populația planetei va locui în orașe. Această creștere susținută a populației urbane va impune, cel mai probabil, găsirea unor soluții inovatoare de mobilitate pe măsură ce sistemele de transport terestru vor fi din ce în ce mai congestionate. O soluție ar putea fi oferirea unei alternative sigure, sustenabile și eficiente de folosire a spațiului aerian urban.

Sistemele de control sunt esențiale pentru siguranța zborului, calculând și ajustând poziția aeronavei și gestionând funcționarea motorului. Sistemele de control electronic al zborului înlocuiesc progresiv sistemele mecanice convenționale și oferă avantaje semnificative în ceea ce privește siguranța, performanța și fiabilitatea, dar și reducerea greutății aeronavei și sporirea confortului pasagerilor.

Sistemul ales de Airbus va combina computerele de zbor primare Thales cu computerele de zbor secundare de la Diehl. Această combinație va contribui la o mai bună siguranță a zborului și va garanta integritatea sistemului, pentru a se conforma noului regulament EASA pentru eVTOL.

Arhitectura simplificată a computerelor va facilita certificarea, păstrând în același timp capacitatea de a integra dezvoltări ulterioare și funcții multiple.

Bazându-se pe experiența îndelungată în domeniu, acumulată începând cu 1980 odată cu sistemele de pionierat fly-by-wire pentru Airbus A310 și cu un total de 12.000 de aeronave echipate până în prezent, Thales se alătură Airbus și Diehl pentru a scrie următorul capitol al mobilității aeriene.

CityAirbus NextGen, complet electric, este proiectat să transporte până la patru pasageri într-un zbor cu emisii zero. CityAirbus este dezvoltat pentru a acoperi o rază de 80 km, atingând o viteză de croazieră de 120 km/h; un vehicul perfect pentru diverse misiuni în marile orașe. CityAirbus NextGen va oferi cea mai bună performanță economică din clasa sa, pentru operațiuni și asistență. Primul zbor al unui prototip este planificat pentru anul 2023.

„Suntem entuziasmați că, din nou, cooperarea noastră strânsă cu Airbus și Diehl se concretizează într-un acord care va oferi o dimensiune cu totul nouă mobilității aeriene”, a declarat Yannick Assouad, vicepreședinte executiv Thales Avionics.

„Sunt încântat să anunț primul parteneriat pentru sisteme care vizează dezvoltarea CityAirbus NextGen”, a declarat Jörg Müller, șeful departamentului de Mobilitate Aeriană Urbană în cadrul Airbus. „Nimeni nu poate dezvolta singur un astfel de proiect. Airbus caută parteneri din industrie pentru a proiecta și construi un vehicul optimizat pentru transport aerian sigur și eficient în medii urbane. Cu Thales și Diehl, suntem mândri să avem doi parteneri excelenți, cu multă experiență.”

„Vehiculele eVTOL vor fi un element esențial al mobilității în viitor – în orașele noastre, dar și în afara lor. Pentru aceasta, operarea în siguranță a acestei aeronave este extrem de importantă”, a declarat Josef Köcher, CEO Diehl Aviation. „Colaborarea strânsă cu Airbus și Thales, pentru fiabilitatea și siguranța CityAirbus, este un parteneriat care setează un trend. Așteptăm cu nerăbdare să vedem CityAirbus zburând.”