Productie — November 29, 2021 at 9:11 am

Nevoia de regândire a lanţului de aprovizionare

by

Pandemia sanitară a distorsionat lanţurile globale de aprovizionare şi desfacere de o manieră nemaiîntâlnită, când lipsurile de materiale şi materii prime au ajuns să determine oprirea liniilor de producţie. Pentru a evita repetarea unei asemenea situaţii dramatice, experţii Fujitsu, unul din liderii globali ai furnizării de soluţii tehnologice, susţin că firmele de producţie trebuie să dea o “repornire” a sistemelor proprii de aprovizionare-desfacere şi logistică, prin oferirea de informaţii utile de care echipele care se ocupă de aceste zone să profite pentru a menţine productivitatea în orice circumstanţe.

banner-supplychain_tcm100-5336220_tcm100-2750227-32Principiul evidenţiat de pandemia sanitară este acela că anticiparea fenomenelor disruptive şi reacţia rapidă prin intermediul reţelelor de aprovizionare şi distribuţie vor permite firmelor de producţie să furnizeze constant valoare, orice s-ar întâmpla în lume. Pentru asta, spun cei de la Fujitsu, tehnologiile smart factory permit firmelor de producţie să funcţioneze şi să supravieţuiască în orice condiţii complexe. Însă pentru a înregistra succesul pe o piaţă globală impredictibilă, aceste soluţii trebuie să furnizeze valoare dincolo de incinta de producţie propriu-zisă.

Cea mai rapidă cale de a activa cel mai important activ al unei firme de producţie, angajaţii, este reprezentat, în opinia Fujitsu, de construirea unei reţele inteligente de aprovizionare şi desfacere. O astfel de reţea inteligentă, bazată pe conectivitate permanentă, transformă producătorii în generatori ai schimbării. Şi asta deoarece fiecare decizie luată se bazează pe informaţii reale, în timp real, ceea ce permite ajustarea constantă la schimbarea condiţiilor şi dezvoltarea de modele sustenabile de funcţionare.

De ce sunt atât de importante aceste reţele? Ele oferă angajaţilor vizibilitatea asupra datelor de care aceştia au nevoie pentru a lua cele mai bune decizii. De asemenea, ele furnizează o vedere holistică asupra rezervelor de materiale, depozitelor de mărfuri şi distribuţiei de produse finite. Prin aceasta, ele maximizează eficienţa globală şi antrenează amortizarea mai rapidă a investiţiei. Totodată, ele prioritizează productivitatea în orice circumstanţe, permit trasabilitatea deplină şi transparenţa , atât la nivel intern, cât şi pentru clientul extern. Nu în ultimul rând, ele pun accentul pe furnizarea de servicii şi îmbunătăţirea experienţelor clienţilor.

Nu doar forţele de piaţă sunt cele care antrenează transformarea lanţurilor de aprovizionare-desfacere. Clienţii înşişi forţează schimbarea, în sensul unor sustenabilităţi şi responsabilităţi mai bune în alegerea materialelor folosite la producţie, a furnizorilor de astfel de materiale şi a proceselor de producţie. Producătorii inteligenţi se îndepărtează de lanţurile de aprovizionare integrate vertical şi modelele de producţie liniare bazate pe deşeuri. În schimb, ei adoptă tot mai des o abordare care se bazează pe reparare, reutilizare şi recuperare.

O astfel de abordare se numeşte economie circulară, şi constituie, în opinia Fujitsu, o oportunitate excelentă de afaceri. Prin regândirea reţelelor de aprovizionare şi distribuţie, firmele de producţie pot dovedi originea tuturor activelor şi materialelor folosite şi pot încuraja dezvoltarea de modalităţi securizate şi sustenabile de colaborare între angajaţi şi parteneri. Mai important, economia circulară poate fi folosită drept catalist pentru comunicaţii mai strânse, bazate pe valoare, cu clienţii.