Studii — December 3, 2021 at 1:06 pm

Cum văd părinții români, utilizatori ai Revolut Junior, educația financiară a copiilor

by

Un studiu realizat printre clienții Revolut Junior din România, conturile pentru copii și adolescenți cu peste 100.000 utilizatori pe plan local, arată cum se raportează părinții români la interacțiunile copiilor cu banii.

Junior-press02 (2)Conform rezultatelor obținute, 57% dintre părinții români au un cont separat de economii pentru copii, 61% nu au redus sumele alocate copiilor ca bani de buzunar în timpul pandemiei COVID – 19 și 50% le-ar acorda copiilor sume suplimentare pentru diverse ocazii speciale, cum ar fi aniversarea.

Rezultatele mai arată, printre altele, câți bani de buzunar sunt dispuși părinții români să le dea copiilor, ce comportamente financiare apreciază aceștia că ar trebui să fie exersate de copii și de la ce vârstă consideră că ar trebui să aibă acces la un card propriu. La studiul derulat în toate piețele unde activează Revolut au răspuns 4.789 de părinți, din care 962 din România.

Tara Massoudi, Head of Product at Revolut Junior, a declarat: „Modul în care familiile își administrează banii și educă adolescenții și copiii să se raporteze la bani reprezintă o preocupare personală și un subiect despre care nu se vorbește foarte deschis. Suntem bucuroși ca, asigurând anonimatul respondenților, să putem arăta care sunt obiceiurile financiare ale familiilor din Europa. Educația financiară începe chiar din momentul în care un copil primește primii săi bani de cheltuială. Cu cât discutăm mai deschis despre cum să luăm decizii legate de bani, cu atât copiii vor învăța mai bine cum să se folosească de resursele lor financiare. Iar cea mai încurajatoare constatare este aceea că părinții europeni vor să își educe copiii și încep să le explice cum să utilizeze banii devreme, chiar de la 6 ani”.

Principalele rezultate
Studiul s-a derulat în octombrie 2021 și 962 de părinți români utilizatori ai Revolut Junior au răspuns la chestionar.

Cash-ul este, încă, preferat pentru banii de buzunar alocați copiilor
54% dintre respondenții români preferă banii lichizi altor modalități de a pune fonduri la dispoziția copiilor. Tendința este similară celei din alte țări europene. Datele rezultate din studiu arată că și alți părinți europeni folosesc banii fizici pentru cheltuielile zilnice ale copiilor. Copiii din Spania (62%) și Germania (61%) folosesc cel mai mult cash, comparativ cu alte țări incluse în analiză, iar cei din Franța și țările nordice cel mai puțin, cu 47%, respectiv 42%.

„Este un motiv de preocupare faptul că mulți părinți preferă să le dea copiilor cash, atât timp cât nu au niciun control asupra modului în care copiii utilizează acele fonduri. Lumea se îndreaptă tot mai mult către renunțarea la banii fizici, iar pandemia a accelerat această tendință. Revolut Junior și alte instrumente digitale de plată ajută familiile și mai ales pe cei mici să se adapteze la acest trend”, a declarat Tara Massoudi, Head of Product Revolut Junior.

Părinții români vor ca cei mici să înceapă educația financiară cât mai devreme
51% dintre respondenți consideră că între 6 și 10 ani este vârsta potrivită pentru ca un copil să înceapă să își administreze banii (comparativ cu 49% la nivel european).

Principalul comportament de încurajat la copii în relația cu banii
76% dintre respondenții din România își doresc ca cei mici să învețe, în primul rând, să economisească bani. Acest procent ne plasează destul de aproape de media europeană – 78% dintre părinții incluși în studiu considerând că economisirea este cel mai important comportament pe care ar trebui să îl dobândească cei mici. Pe locul al doilea la nivel european se situează bugetarea (70%), în timp ce la nivel național, pe locul al doilea între comportamentele dezirabile se află tot alcătuirea unui buget (59%).

La ce vârstă ar trebui un copil să aibă acces la un card?
● 26% dintre români au răspuns 7-10 ani
48% dintre români au răspuns 11-14 ani
● 23% dintre români au răspuns 15-18 ani
La ce vârstă ar trebui să înceapă copiii să își administreze banii?
● 17% au răspuns că la 5 ani sau mai devreme
51% au răspuns că de la 6-10 ani
● 27% au răspuns că de la 11-15 ani
● 5% au răspuns că de la 16-18 ani
Ați redus sumele alocate ca bani de buzunar copiilor din cauza COVID-19?
● 34% au răspuns că da
61% au răspuns că nu
● 4% au răspuns că nu le dau copiilor bani de buzunar
Aveți un cont separat de economii pentru copilul dvs.?
57% au răspuns da
● 43% au răspuns nu

Cum folosește și cheltuiește banii, de obicei, copilul dvs.?
● Card de credit: 5%
● Card de debit: 25%
● Card prepaid: 6%
Cash: 54%
● Portofel digital (ca Revolut Junior) într-un smartphone: 52%
● Altă modalitate: 3%
Ce sumă ați aloca săptămânal pentru cheltuieli zilnice unui copil cu vârsta între 7-10?
Mai puțin de 10  lire sterline: 59%
● Între 10 și 20 lire sterline: 26%
● Între 20 si 50 lire sterline: 5%
● Între 50 și 100 lire sterline: 2%
● Peste 100 lire sterline: 2%
● Nu știu: 6%
Ce sumă ați aloca săptămânal pentru cheltuieli zilnice unui copil cu vârsta între 11-14?
● Mai puțin de 10 lire sterline: 35%
Între 10 și 20 lire sterline: 43%
● Între 20 si 50 lire sterline: 12%
● Între 50 și 100 lire sterline: 2%
● Peste 100 lire sterline: 2%
● Nu știu: 6%
Ce sumă ați aloca săptămânal pentru cheltuieli zilnice unui copil cu vârsta între 15-17?
● Mai puțin de 10 lire sterline: 12%
Între 10 și 20 lire sterline: 42%
● Între 20 si 50 lire sterline: 28%
● Între 50 și 100 lire sterline: 9%
● Peste 100 lire sterline: 4%
● Nu știu: 6%
În ce condiții ai acorda bani suplimentari copilului?
● Nu i-aș da bani suplimentari: 2%
Doar pentru ocazii speciale, precum aniversarea: 50%
● Când cere asta: 46%
● Când îndeplinesc o sarcină sau se poartă bine: 40%
● Când are rezultate bune la școală: 40%
● Altele: 11%
Pentru ce considerați că ar trebui să economisească bani copilul?
● Nu ar trebui să se gândească la economisire: 6%
● Pentru scopuri importante, cum ar fi facultatea: 50%
● Ca să își cumpere niște cadouri mai costisitoare: 16%
Ca să își cumpere orice își doresc: 55%
● Ca să aibă în caz de urgență: 29%
● Altele: 10%
Ce deprinderi legate de bani ar fi important să dobândească cei mici?
● Conceperea unui buget: 59%
● Gestionarea datoriilor: 27%
● Investiții: 45%
● Achiziționarea de produse și servicii online în siguranță: 41%
Economisirea: 76%
● Altele: 5%

Revolut Junior este conceput pentru copiii și adolescenții cu vârste între 6 și 17 ani, ajutându-i pe aceștia să dobândească anumite obiceiuri financiare utile pe tot parcursul vieții. Junior a fost astfel gândit încât să îi ajute pe copii să își gestioneze banii prin instrumente special create pentru ei, folosind un cont personal și un card. Revolut Junior îi dă copilului libertatea de a primi, strânge și cheltui bani într-un mediu care este controlat de părinți. Recent, Revolut Junior a fost integrat cu Apple Pay, făcând mai ușoare plățile fără cardul fizic pentru adolescenții români care utilizează Revolut Junior.

În plus pe lângă un cont și un card, Revolut Junior oferă posibilitatea de a face plăți online, în magazine, de a retrage bani de la ATM, dar îi și ajută pe copii să strângă bani, să îi folosească într-un eficient și să țină evidența cheltuielilor.
Alocațiile le permit părinților să seteze transferuri recurente de sume fixe către contul alocat cardului Revolut Junior, pentru cheltuieli de zi cu zi.
Provocările îi ajută pe părinți să răsplătească eforturile copiilor de a participa la diversele activități casnice sau de a îndeplini niște sarcini considerate benefice pentru ei, cum ar fi lecturile zilnice, întreținerea ordinii în camera proprie, participarea la anumite sarcini domestice (aspirat, spălatul vaselor).
Obiectivele sunt modalități prin care părinții pot transfera bani copiilor cu scopul de a economisi sumele necesare pentru diferite achiziții, urmărind progresul realizat de copii și marcând realizările acestora.

Contul Junior este o extensie a contului părintelui, iar adultul are deplin control asupra modului în care resursele financiare din acesta sunt utilizate de către beneficiarul final, copilul. Revolut Junior este valabil pentru utilizatorii din Marea Britanie, Spațiul Economic European, Statele Unite ale Americii, Singapore și Australia.