Analiza — December 7, 2021 at 3:19 pm

Când implementările IoT sunt împiedicate de conectivitate

by

Statisticile arată că odată cu înflorirea implementărilor de reţele LTE şi 5G, mai ales ca urmare a pandemiei sanitare, viteza de activare a proiectelor Internet of Things (IoT) s-a mărit considerabil în ultimele 18 luni. Cu toate astea, un nou studiu publicat de Inmarsat, un furnizor global de comunicaţii mobile prin satelit, arată că trei din patru organizaţii se luptă la ora actuală să implementeze proiecte IoT din pricina provocărilor aduse de conectivitate, ceea ce generează o barieră care limitează succesul unor astfel de proiecte.

iot_networkRaportul, care poate fi citit aici, se bazează pe interviuri realizate cu 450 de respondenţi la nivel global din domenii precum agricultura, utilităţile, mineritul, oil and gas, transporturi şi logistică. Pentru cele mai multe firme, succesul proiectelor IoT depinde de o conectivitate fiabilă, disponibilă şi activă, pentru livrarea de date utile la momentele potrivite de timp şi cu costuri suficient de reduse ca să furnizeze o amortizare bună a investiţiei efectuate.

Analiştii Inmarsat notează că, fiind în esenţă o reţea de reţele, IoT are nevoie de o conectivitate fiabilă pentru activarea de proiecte esenţiale de afaceri, mai ales în locaţii izolate din lume, unde conectivitatea terestră este limitată sau inexistentă. Cu toate astea, conform cercetării, 75% din firme au trecut prin probleme de conectivitate la testarea proiectelor IoT şi, ca atare, nu au avut impresia că reţelele terestre sunt perfect potrivite pentru nevoile IoT.

Când este vorba de alegerea tipului de conectivitate IoT în zone unde conectivitatea terestră lipseşte, respondenţii au pus pe primele locuri fiabilitatea (47%), securitatea (42%) şi acoperirea reţelei (38%). Axarea pe fiabilitate în privinţa conectivităţii IoT a fost cea mai evidentă în America Latină (56%) şi Rusia (65%), ambele fiind regiuni cu teritorii izolate întinse şi cu conectivitate terestră limitată.

Studiul a mai aflat că va trebui depusă încă multă muncă pentru îmbunătăţirea de ansamblu a strategiilor de conectivitate IoT, doar 37% din toate firmele intervievate folosind o formă de conectivitate de back-up pentru a continua să colecteze date IoT din zone izolate. Cu toate astea, patru cincimi din respondenţi au fost de acord că, după rezolvarea provocărilor legate de conectivitatea IoT, s-au bucurat de un succes mai mare al proiectelor IoT. Iar 76% din respondenţi au afirmat că o conectivitate prin satelit le oferă suport critic pentru reţelele de comunicaţii IoT din cadrul organizaţiei.