Securitate — December 8, 2021 at 2:49 pm

Kaspersky dezvoltă o politică de securitate cibernetică pentru dispozitivele bionice

by

Kaspersky, o companie globală, lider în securitate cibernetică și confidențialitate digitală, este una dintre primele organizații care au abordat provocarea generată de fenomenul de augmentare umană, prezentând o politică cuprinzătoare de securitate cibernetică. Documentul își propune să îmbunătățească forța de muncă, luând în considerare și securitatea angajaților, dar și starea de bine a acestora, atunci când folosesc dispozitive bionice la birou.

Networking technology, augmented reality and smart city and technology. Element of this image are furnished by NASAPe fondul entuziasmului și al inovației din jurul augmentării umane – în special dată fiind utilizarea tot mai mare a dispozitivelor bionice care vizează înlocuirea sau dezvoltarea unor părți ale corpului uman cu un implant artificial – există temeri legitime în rândul experților în securitate cibernetică și al comunității mai largi. Ei sunt îngrijorați de faptul că se acordă prea puțină atenție securității dispozitivelor dedicate. Această lipsă de conștientizare în jurul subiectului duce la incertitudini și riscuri atât pentru dezvoltarea ulterioară a tehnologiilor de augmentare umană, cât și pentru o lume digitală mai sigură în viitor.

Kaspersky a explorat continuu potențialul augmentării umane și a evaluat provocările legate de securitate pe care le poate întâmpina omenirea în timpul integrării acesteia în viețile noastre. În urma discuțiilor deschise în cadrul comunității de Securitate cibernetică, compania a decis să răspundă nevoii specifice de reglementare a securității și a conceput o politică de securitate cibernetică pentru a atenua riscurile de securitate pe care tehnologia de augmentare le poate ridica rețelelor IT corporative. Documentul creează un scenariu în care angajații augmentați ajung să fie întâlniți mai des în companie în viitor și ia în considerare testele din viața reală realizate de Kaspersky, legate de implanturile cu biocip ale angajaților.

Dezvoltată de experții în securitate Kaspersky, politica guvernează procedurile de utilizare a dispozitivelor bionice* în cadrul companiei și își propune să reducă riscurile asociate securității cibernetice în procesele de business. Documentul propus acoperă întreaga infrastructură a companiei și toate unitățile sale operaționale. Ca urmare, se aplică sistemului de control al accesului, precum și proceselor de administrare, proceselor de întreținere și utilizării sistemelor automate. Politica urmează să fie aplicată atât angajaților, cât și personalului temporar, dar și angajaților părților terțe care prestează servicii contractuale către companie. Toți acești factori urmăresc să sporească securitatea cibernetică a infrastructurii corporative la un nivel mai larg.

Marco Preuss, directorul echipei globale de cercetare și analiză a Kaspersky (GReAT) în Europa, a declarat: „Augmentarea umană este o zonă în plină dezvoltare care, de fapt, rămâne subexplorată. De aceea, un prim pas către clarificarea problemelor legate de utilizarea sa, precum și a aspectelor legate de consolidarea securității ne va ajuta să ne asigurăm că potențialul său este utilizat într-un mod pozitiv. Credem că, pentru a construi o lume digitală mai sigură pentru viitor, trebuie să acordăm o atenție deosebită unui viitor sigur al augmentării umane, și trebuie să ne concentrăm pe asta chiar acum.”

Politica de securitate cibernetică inițiată de Kaspersky oferă o serie de procese de standardizare, sporind securitatea și permițând o mai bună includere a angajaților care folosesc dispozitive bionice atunci când sunt la birou. Unul dintre obiectivele majore ale acestei inițiative este, de asemenea, acela de a implica comunitatea globală de IT și de augmentare în discuție și de a continua un efort de colaborare pentru pașii ulteriori de dezvoltare a securității pentru augmentarea umană. Aceasta include asigurarea confidențialității digitale a dispozitivelor, determinarea diferitelor niveluri de drepturi de acces la informațiile stocate și atenuarea oricăror amenințări legate de sănătatea umană.

*Dispozitivele bionice acoperite de politica de securitate cibernetică includ implanturi de cip (de exemplu, un biocip NFC), proteze bionice ale membrelor și organelor interne, precum și organe senzoriale artificiale (de exemplu, proteze vizuale, aparate auditive etc.)