Expert IT — December 9, 2021 at 2:50 pm

6 tendințe tehnologice cu impact major asupra sectorului securității în 2022

by

Este foarte clar, conceptul de „încredere” a apărut în majoritatea canalelor de social media in 2021. Contextul s-a schimbat ușor de-a lungul anilor, uneori concentrat pe încredere în utilizarea datelor, încrederea că sistemele sunt sigure sau nevoia fundamentală de a crede că organizațiile fac ceea ce trebuie. Dar este clar că potrivirea ritmului continuu al inovației tehnologice printr-o evoluție egală în construirea încrederii în utilizarea tehnologiei este vitală. Nu credem că 2022 va fi diferit.

hand businessman writing 2022 number on virtual screen. Business happy new year 2022 cover concept. Faceless man touch 2022 number. New YearAcum, mai mult ca niciodată, există o dorință sănătoasă – din partea indivizilor, organizațiilor și legiuitorilor – de a se asigura că noile tehnologii sunt dezvoltate, fabricate, utilizate și securizate în moduri în care putem avea încredere că sunt pozitive. Pentru Axis, desigur, asta înseamnă să lucrăm mereu pentru viziunea noastră despre o lume mai inteligentă și mai sigură.

Pe măsură ce suntem foarte aproape să trecem în 2022, este interesant să vedem câte dintre tendințele tehnologice pe care le vedem pentru un an pot fi legate de nevoia de a construi un ecosistem tehnologic de încredere.

Conectare universală prin medii hibride
Pentru utilizatorul final al tehnologiei – de la un consumator care folosește telefonul mobil până la personalul de securitate care gestionează supravegherea video – arhitectura tehnologică utilizată pentru a furniza servicii a devenit invizibilă. Nu contează dacă procesarea are loc pe un dispozitiv, pe un server local sau într-un centru de date la distanță: totul este pur și simplu „conectat”.

Acest lucru nu s-a schimbat, dar este foarte evident că problema arhitecturii este unică pentru fiecare client și trebuie să țină seama atât de resursele și politicile interne, cât și de factorii externi, cum ar fi reglementările locale și internaționale.

În calitate de furnizor de soluții de securitate, nu depinde de noi să definim pentru clienți mediile și arhitectura pe care ar trebui să le folosească, ci mai degrabă să le dotăm cu instrumentele și flexibilitatea pentru a decide care este cea mai bună soluție pentru situația lor particulară.

Având în vedere că atributul „conectat” a devenit implicit, credem că majoritatea soluțiilor de supraveghere vor fi în cele din urmă hibride – într-adevăr, multe sunt deja – ceea ce în sine are implicații.

Securitatea cibernetică născută dintr-un scepticism sănătos
Nu ne gândim întotdeauna la scepticism ca la o trăsătură pozitivă, dar în legătură cu securitatea cibernetică poate fi una prudentă. Miliardele de conexiuni care există acum între dispozitive, rețele și centre de date au făcut să fie aproape complet depășit conceptul de securizare a unui perimetru în jurul oricărei organizații. Zidurile care ar fi putut exista anterior au devenit permeabile și, prin urmare, a apărut o nouă abordare a securității: rețelele de încredere zero – zero trust networks.

Când rețelele de încredere zero înseamnă că profilul de securitate pentru fiecare dispozitiv și aplicație care se conectează la o rețea este evaluat independent de fiecare dată când se conectează, are implicații semnificative pentru sectorul supravegherii video. Firmware-ul semnat, actualizările regulate ale software-ului, pornirea securizată, datele/înregistrările video criptate și identitatea securizată vor deveni factori de igienă în soluțiile pentru clienți, trecând de la „nice to have” la „must have”.

Autentificați totul
În timp ce adoptarea unei abordări de încredere zero a securității cibernetice se concentrează pe autentificarea credențialelor dispozitivelor și aplicațiilor conectate, capacitatea de a stabili autenticitatea supravegherii video în sine este fundamentală pentru a avea încredere în valoarea acesteia.

Modificarea videoclipurilor după înregistrare, împreună cu sofisticarea crescută în crearea de imagini manipulate, duce la situații mai frecvente în care autenticitatea filmărilor de supraveghere video este pusă la îndoială.

Prin urmare, va fi imperativ ca supravegherea video să poată fi stabilită, fără îndoială, ca autentică. Abordarea noastră este să adăugăm o semnătură digitală fluxului video în punctul de înregistrare – un hash în fiecare cadru video – oferind dovada că videoclipul a fost produs în interiorul unei anumite camere și că nu a fost modificat de atunci.

Dar aceasta este o problemă pentru industria de securitate în ansamblu. Prin urmare, este imperativ ca industria să se alinieze inițiativelor de standardizare a abordărilor pentru a asigura autenticitatea înregistrărilor video captate de camerele de supraveghere video, în mod ideal bazate pe software și inițiative open source.

AI devine stabilită și acceptată (cu controale adecvate)
Pare imposibil să scrii o postare despre tendințele tehnologice fără a menționa inteligența artificială (AI). Mulți ar susține, de asemenea, că AI nu mai este o tendință și că „geniul” AI este cu adevărat ieșit din sticlă. Într-adevăr, cu toții folosim și suntem expuși la AI valoroase și la servicii bazate pe învățarea profundă (deep learning) în fiecare zi.

Părerea noastră rămâne că tehnologia în sine nu ar trebui reglementată, dar că situațiile de utilizare ale noii tehnologii ar trebui să fie. Legislația și reglementările referitoare la dezvoltarea și utilizarea tehnologiilor și aplicațiilor bazate pe AI ar trebui dezvoltate la nivel local, regional și internațional. Și este de la sine înțeles că ar trebui să fie respectate de fiecare organizație care utilizează AI.

Deși suntem încă optimiști în ceea ce privește potențialul AI și al învățării profunde în supravegherea video, ne așteptăm să vedem un accent și mai mare pe inițiativele pentru a ne asigura că AI este implementată în mod etic și fără părtinire.

Acesta este un lucru pozitiv și va fi și mai important pe măsură ce AI devine încorporat în fiecare aspect al supravegherii video. O mai bună integrare a AI în cele mai fundamentale niveluri de tehnologie – system-on-chip (SoC) – va duce la utilizarea AI pentru a îmbunătăți și optimiza toate aspectele performanței supravegherii video, de la configurarea camerei la calitatea imaginii și la analiză.

COVID-19 în rol de catalizator
Impactul pe termen lung al pandemiei de COVID-19 se manifestă în mai multe moduri. Pandemia a fost un catalizator în tehnologiile low/no touch, multe dintre acestea fiind acum încorporate permanent, la fel ca și utilizarea video-ului inteligent pentru a se asigura că sunt respectate liniile directoare privind distanțarea socială și sănătatea publică.

În ceea ce privește sectorul tehnologic, pandemia a dus, de asemenea, la probleme ale lanțului de aprovizionare, care au determinat multe organizații să ia în considerare modul în care creează și își înglobează componente cheie în produsele lor.

Natura „conectată” a tuturor a însemnat că deficitul global de semiconductori a fost o problemă semnificativă în multe sectoare, de la tehnologia de consum până la producția de automobile. Acest lucru, la rândul său, a făcut ca mai multe organizații – printre ele Tesla, Apple și Volkswagen – să își declare public dorința de a-și proiecta proprii semiconductori sau sisteme pe cip (SoC) (deși ar trebui subliniat faptul că proiectarea unui SoC și fabricarea sunt activități distincte).

Deși acest lucru ar putea reprezenta o tendință în unele sectoare, este, desigur, ceva pe care Axis îl face de ani de zile cu ARTPEC și, cu siguranță, proiectarea SoC-urilor optimizate pentru aplicații specifice este ceva ce anticipăm că o vor face mai multe organizații în sectorul de securitate și nu numai.

5G își găsește locul în peisaj
Unii ar putea crede că suntem un pic în urmă în evidențierea 5G ca o „tendință” în sectorul de supraveghere, având în vedere că tehnologia este pe ordinea de zi de câțiva ani. Dar vedem o diferență fundamentală între „hype” și o „tendință”. Pentru noi, o nouă tehnologie devine o tendință abia atunci când începem să vedem că apar cazuri de utilizare valoroase în sectorul de securitate și supraveghere. Deși încă credem că suntem la debutul tehnologiei, acest lucru începe să se întâmple cu 5G.

În timp ce o mare parte din hype-ul din jurul 5G s-a concentrat pe îmbunătățirea performanței rețelei pentru aplicațiile de consum, unul dintre domeniile mai interesante este modul în care rețelele private 5G apar ca un caz de utilizare mai convingător pentru tehnologie.
Considerăm că rețelele private 5G prezintă un potențial real pentru soluții de supraveghere video pe locații mari sau multiple ale clienților și ar putea aduce beneficii speciale din perspectiva securității cibernetice. Cu siguranță, dacă clienții creează rețele private 5G, atunci supravegherea video va trebui să se integreze perfect. Vă recomandăm să urmăriți această zonă.

Toate tendințele sunt privite prin prisma sustenabilității
Sustenabilitatea nu mai poate fi considerată o tendință. Trebuie să fie încorporată în tot ceea ce facem: modul în care proiectăm și fabricăm produsele, modul în care ne conducem afacerea, performanța furnizorilor noștri – toate aliniate la reducerea impactului nostru asupra mediului și operând într-un mod etic și de încredere. Ori de câte ori o tendință tehnologică pare să prezinte o oportunitate, trebuie examinată și prin prisma lentilei dacă poate fi dezvoltată și adusă pe piață într-un mod sustenabil.

De la eficiența energetică și materialele utilizate (și reutilizate) într-o cameră, până la unde și cum este fabricată și livrată, până la implicațiile etice ale noilor tehnologii și practici de afaceri, interogarea tendințelor în raport cu criteriile de sustenabilitate este esențială pentru identificarea lor în primul rând.

2022 va fi, fără îndoială, un alt an fascinant. Unul nu lipsit de provocări, dar care va aduce și oportunități semnificative. Ca întotdeauna, așteptăm noul an cu optimism!

de Johan Paulsson, COO și șef R&D la Ericsson Mobile și COO la Anoto