Networking, Transport/Travel — December 13, 2021 at 11:54 am

Automatizarea reţelei permite o eficienţă portuară mai bună

by

Soluţia Total Autonomous Networking de la Allied Telesis a modernizat controlul accesului şi monitorizarea circulaţiei de vehicole şi mărfuri în portul italian Bari.

Autorità di Sistema Portuale del Mare Adriatico Meridionale (AdSPMAM) este entitatea responsabilă de gestionarea porturilor maritime italiene Bari, Brindisi, Manfredonia, Barletta şi Monopoli. AdSPMAM reglementează, coordonează şi promovează activităţi de operaţiuni portuare şi servicii, şi se asigură că astfel de acţiuni corespund cu planul naţional italian de logistică şi facilităţi portuare.

adriatica-portCa nevoie de modernizare, AdSPMAM a implementat recent un proiect de transformare digitală a procedurilor vamale din port. Proiectul viza automatizarea procedurilor de plată şi monitorizarea mărfurilor prin vamă la sosirea şi plecarea din portul Bari. Pentru a facilita asta, portul a fost dotat cu un sistem de management informaţional denumit PCS Gaia. Sistemul permite schimburi inteligente şi securizate de informaţii între entităţile publice şi private din port, automatizarea serviciilor portuare şi logistice şi fluidizarea procedurilor operaţionale.

În port au fost instalate echipamente noi, inclusiv camere video, pentru a automatiza accesul în port prin intermediul recunoaşterii numerelor de înmatriculare ale vehicolelor şi pentru a asigura supreavegherea de securitate. Vehicolele sunt monitorizate pe măsură ce trec prin vamă, iar noua reţea transmite toate datele legate de locaţie şi securitate la un centru de date central. Pentru aceasta, infrastructura de reţea avea nevoie de o actualizare, care a fost realizată prin apelare la Allied Telesis, un partener tehnologic îndelungat al portului Bari.

Soluţia folosită a fost Total Autonomous Networking, o soluţie Allied Telesis care foloseşte automatizarea de ultimă generaţie la adăugarea de inteligenţă şi securitate în sprijinul operaţiunilor de afaceri eficiente. Actualizarea reţelei realizată cu această soluţie adaugă lăţime de bandă şi rezilienţă infrastructurii, care constituie cheia din zonele de securitate şi acces continuu portuar.

Trecerea de la un backbone de 1 GB la puternicul backbone de 10 GB permite portului să suporte noile sisteme şi serviciile video mari consumatoare de lăţime de bandă, aşa cum sunt cea de recunoaştere a numerelor de înmatriculare şi cea de supraveghere video pentru asigurarea unui mediu securizat pentru toţi cei care îşi desfăşoară activitatea în port.

Miezul reţelei include acum două switch-uri Allied Telesis Switchblade x908 GEN2. Ele sunt stivuite prin folosirea soluţiei Allied Telesis VCStack în scop de disponibilitate permanentă şi redundanţă. Toate conexiunile dintre miez şi switch-urile de acces se realizează prin fibră agregată 10G, în scop de performanţe, viteze şi nivele maxime de securitate.

Switch-urile de acces din seriile x510 şi x530 oferă conectivitate de înaltă performanţă pentru toate punctele de acces, precum şi capacitatea de utilizare Power over Ethernet (PoE) pentru conectarea punctelor de acces ale camerelor de supraveghere Wi-Fi şi video.

Pentru a facilita managementul facil al numărului mare de dispozitive din reţea, AdSPMAM a adoptat soluţia Allied Telesis Vista Manager EX pentru imaginea grafică într-un singur punct a întregii reţele. Vista Manager funcţionează în tandem cu Allied Telesis Autonomous Management Framework™ (AMF), care automatizează multe sarcini cotidiene de administrare şi management pentru switch-urile SwitchBlade şi x-Series switches. Plugin-ul Vista Manager SNMP permite controlarea şi managementul dispozitivelor terţe şi moştenite din reţea.