Esential — December 21, 2021 at 11:37 am

Mutări pe scena talentelor digitale

by

Un studiu recent elaborat de Boston Consulting Group arată că un mare număr de oameni care joacă actualmente un rol important în transformarea digitală îşi vor schimba slujba în următorii câţiva ani. Studiul, realizat la scară globală, care a cuprins în jur de 10.000 de oameni, a descoperit că aproape 75% dintre respondenţi nutresc planuri de a-şi părăsi slujba actuală în următorii doi sau trei ani, iar circa 40% din angajaţii digitali îşi caută deja în mod activ un nou rol.

SKILL CONCEPTStudiul, intitulat Decoding global talent, susţine că pe măsură ce firmele continuă să caute oameni noi în acelaşi bazin de talente, salariul oferit devine un punct tot mai mare de atracţie pentru trecerea în roluri noi. Cel mai des întâlnit motiv de schimbare a rolului este acela al avansului în carieră, aproape jumătate dintre cei care caută noi slujbe afirmând că ‘au nevoie de o nouă provocare’. Asta nu înseamnă că talentele caută să părăsească cu totul sectorul, ci mai degrabă că ele vor să aleagă roluri mai potrivite nevoilor lor, cum ar fi cel de consultant de specialitate sau cel de engineering.

Angajaţii din era digitală pun cel mai mare preţ pe echilibrul dintre muncă şi viaţă. Ca atare, talentele digitale sunt tot mai preocupate de politicile de diversitate şi incluziune ale unui angajator. Totodată, circa cincizeci la sută dintre cei intervievaţi au declarat că sunt interesaţi de poziţia firmei angajatoare legată de sustenabilitate şi impactul asupra mediului, iar aproape un sfert dintre ei au declarat că vor să îşi găsească un rol într-o companie care se aliniază mai bine cu convingerile lor personale.

În această evoluţie, un rol major l-a jucat şi pandemia sanitară. La finele lui 2020, circa 75% din angajaţii din domeniul digital lucrau complet de la distanţă. Chiar dacă acum lucrurile încep să revină la normalul de dinaintea pandemiei, un sfert dintre angajaţii în roluri digitale ar dori să continue să lucreze complet de acasă, în vreme ce 95% ar dori să-şi păstreze măcar o parte din flexibilitatea dobândită în timpul pandemiei lucrând de acasă cel puţin o zi pe săptămână, iar trei sferturi au declarat că ar dori să aibă un program de lucru mai flexibil.