Esential — January 3, 2022 at 12:41 pm

Priorităţi IT pentru 2022

by

hand businessman writing 2022 number on virtual screen. Business happy new year 2022 cover concept. Faceless man touch 2022 number. New YearCând vine vorba de priorităţi IT pentru 2022 în Europa, soluţiile de securitate contra ransomware şi cloud computing sunt cele mai mari preocupări, cu impact asupra stocării de date şi back-up-ului. În acelaşi timp, datele nestructurate încep să devină o prioritate, alături de stocarea de date on-premises pe discuri. Rezultatele au apărut în urma unui studiu TechTarget care a luat în considerare răspunsurile primite de la peste 1000 de factori de decizie IT din Europa.

Stocarea în cloud a fost plasată de respondenţi pe locul cinci în termeni de proiecte IT pentru 2022, fiind cea mai mare prioritate nelegată de zona de securitate. Per ansamblu, bugetele alocate IT-ului se păstrează la un nivel ridicat, foarte puţini dintre respondenţi (7%) aşteptându-se la o scădere a nivelului de cheltuieli cu IT-ul.

În urma unui an în care s-a manifestat puternic un mix de fenomene precum pandemia, lucrul la distanţă şi ransomware, preocupările legate de securitate sunt în fruntea multor agende ale departamentelor IT, împreună cu transformările digitale şi hibride ale muncii şi creşterea utilizării mediilor cloud. Foarte importante au reieşit a fi şi automatizarea, tehnologiile edge cu impact asupra datelor şi abordările de tip as-a-service.

Din punct de vedere al planurilor legate de stocarea datelor pentru 2022, peste 40% din respondenţi au indicat stocarea în medii cloud ca fiind principala prioritate. Pe locul doi s-a clasat managementul datelor, în care a fost inclusă gestionarea datelor nestructurate, fiind indicat de 22% din cei chestionaţi. În context, stocarea de tip SAN şi NAS a fost evidenţiată ca principală zonă de acţiune în termeni de planuri de implementare a stocării de date, ea fiind urmată de stocarea de tip flash, aceste rezultate arătând că stocarea de date on-premises nu va dispărea prea curând, în ciuda prioritizării mediilor cloud.

În urma acestora, dar tot on-premises, s-au clasat infrastructurile hiperconvergente (13%), stocarea obiectelor (11%) şi stocarea definită prin software (10%). Demonstrând emergenţa modelelor de consum pe bază de achiziţie de stocare, circa 12% dintre cei chestionaţi au declarat că au planuri pentru 2022 de a folosi hardware on-premises, dar procurat as-a-service de la un furnizor “tradiţional” de soluţii de stocare.

Proiectele de back-up sunt şi ele prioritare, circa 30% din respondenţi afirmând că back-up-ul VM reprezintă un proiect cheie pentru anul viitor, iar 23% intenţionând să implementeze diverse mijloace hardware sau software de back-up. Soluţiile back-up pentru containere se regăsesc pe agenda unui procent de 15% din cei chestionaţi, cifră care se potriveşte cu una din priorităţile mai largi indicate de respondenţi în proporţie de 25%, anume managementul de containere de date.