Guvernare/Licitatii — January 6, 2022 at 5:34 pm

Anul 2022 începe cu tarife mai mici pentru terminarea apelurilor în rețele fixe și mobile din România

by

Începând cu 1 ianuarie 2022, tarifele pentru terminarea apelurilor în rețelele de telefonie fixă și mobilă din România vor scădea ca urmare a Regulamentului Delegat (UE) 2021/654 al Comisiei Europene. Astfel, operatorii de telefonie mobilă care activează pe piața din România vor practica un tarif de 0,55 eurocenți/minut pentru terminarea apelurilor mobile în propriile rețele, iar operatorii de telefonie fixă un tarif de 0,07 eurocenți/minut pentru terminarea apelurilor fixe în propriile rețele.

image005Tariful maxim pentru terminarea apelurilor mobile

Tariful de terminare a apelurilor mobile se va reduce cu aproape 22% față de cel practicat în prezent și va fi perceput de către toți operatorii de telefonie mobilă desemnați cu putere semnificativă pe piața serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în propriile rețele publice de telefonie.

Regulamentul Comisiei Europene stabilește și tarifele pentru următorii ani, ce se vor aplica și în România astfel:

• 0,4 eurocenți/minut în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023;
• 0,2 eurocenți/minut de la 1 ianuarie 2024.

Tariful maxim pentru terminarea apelurilor fixe

Tariful de terminare a apelurilor fixe va fi cu aproximativ 10% mai mic față de cel practicat în prezent și va fi perceput de către toți operatorii de telefonie fixă desemnați cu putere semnificativă pe piata serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe în propriile rețele publice de telefonie. Aceasta este ultima reducere a tarifului prevăzută de Regulament.

Ce este tariful de terminare
Tariful de terminare reprezintă prețul platit de un furnizor de servicii de telefonie altui operator în rețeaua căruia este terminat apelul efectuat de propriii utilizatori. Acest preț se regăsește în tariful perceput utilizatorului final care inițiază apelul.