Studii — January 6, 2022 at 6:06 pm

Un rezultat bun al pandemiei sanitare

by

Un recent studiu Intel realizat la nivel global arată că intensificarea adopţiei tehnologiilor noi a fost bună pentru creşterea gradului de diversitate şi incluziune (D&I) la locul de muncă. Aplecându-se în special asupra sectorului tehnologic, Intel a descoperit că 66% din liderii tehnologici la nivel global declară că pandemia a avut un impact pozitiv asupra D&I în organizaţia lor, pe măsură ce folosirea tot mai extinsă a tehnologiei pentru a lucra de la distanţă le-a oferit oamenilor mai multă flexibilitate, ceea ce a dus la creşterea incluziunii pentru mulţi angajaţi.

Epidemic infectious disease outbreak with person analyzing virus strain and worldwide situation. SARS-CoV-2 pathogen causing coronavirus covid-19 pandemic disrupting social and economic lifeStudiul Intel a descoperit că, în sectorul tehnologic, asigurarea accesului egal la iniţiative D&I pentru angajaţii de la distanţă şi pentru cei de acasă reprezintă una din cele trei priorităţi majore actuale. La nivelul întregii economii mondiale, 63% din liderii de afaceri la nivel global au declarat că pandemia a avut un impact pozitiv asupra iniţiativelor D&I din organizaţii. Peste 45% dintre cei care au declarat asta au adăugat că lucrul de la distanţă a uşurat recrutarea de talente din grupuri sociale anterior slab reprezentate.

În ce priveşte zone de concentrare eforturi pentru iniţiativele D&I, lipsa de diversitate etnică şi de gen a ocupat primul loc în cadrul studiului. Practic, 47% din liderii de afaceri din toate sectoarele industriale au declarat că se concentrează actualmente asupra recrutării unui număr mai mare de femei, iar 39% sunt preocupaţi de adresarea lipsei de diversitate etnică în organizaţiile lor. În acelaşi timp, pentru 37% din liderii de afaceri, o preocupare majoră o constituie creşterea iniţiativelor D&I pentru persoanele cu dizabilităţi fizice.

Studiul Intel arată, însă, o preocupare mai redusă pentru alte aspecte ale diversităţii. De exemplu, la nivel global, chestiunile legate de sexualitate reprezintă o preocupare doar pentru 27% din liderii de afaceri din toate industriile. Colaborarea a fost menţionată de 37% din respondenţi ca o cale de progres pentru D&I. Aceştia au adăugat că munca depusă în vederea elaborării de standarde ar ajuta enorm la dezvoltarea de practici D&I mai bune.
Evident, nu toate organizaţiile au avut parte de un impact pozitiv. Circa 28% din respondenţi au declarat că pandemia a avut un impact negativ asupra eforturilor lor de a obţine un grad de diversitate şi incluziune mai bun, în multe cazuri din pricina reducerii nivelului general al investiţiilor. Multe firme au tăiat din cheltuieli ca măsură de precauţie legată de impactul financiar al pandemiei, iar asta a afectat multe operaţiuni de afaceri, inclusiv din zona de recrutare şi de investiţii în IT.

Doar sub 40% dintre cei care au declarat un impact negativ al pandemiei asupra D&I au spus că femeile au fost cele mai afectate, deoarece în multe situaţii femeile au rămas cu grija principală asupra copiilor, plus că femeile sunt mai lesne de angajat în sectoare lovite în mod catastrofal de pandemie, cum ar fi industria ospitalităţii.

Mulţi dintre cei care vor să-şi atingă obiectivele D&I în viitorul apropiat consideră că va fi nevoie de noi investiţii ca firmele să poată ajunge acolo. Aici o mână de ajutor va da şi tehnologia. Aproape 90% din respondenţi au declarat că folosirea tehnologiei pentru monitorizarea progreselor D&I va face mai facilă atingerea obiectivelor fixate.