Internet/Telecom — January 20, 2022 at 3:10 pm

Impulsionarea economiilor viitorului pe baza comunicațiilor 5G

by

De ceva timp, cea de-a cincea generație de comunicații de date, sau 5G,  a devenit una dintre cele mai importante componente de care depind progresul economiei digitale și transformările aduse de conectivitate.  

5g_dellCu o infrastructură wireless mult mai robustă, vom conecta cloud-ul cu zonele edge și mulțimea de dispozitive cu utilizatorii din întreaga lume. Dar, mai important, vom avea nevoie de mai puțină energie pentru a face să funcționeze toate acestea în comparație cu 4G.

În ciuda promisiunilor, nu asistăm la o implementare la scară largă – doar 40% din rețelele globale sunt planificate să fie accesibile 5G până în 2024. Acum, 5G reprezintă doar 25% din traficul mobil global.

În America Latină, de exemplu, conectivitatea 5G va crește, conform previziunilor, de la un număr infim de 0,3 milioane de utilizatori în 2020 la cifra impresionantă de 61,9 milioane până în 2025.  În aceeași regiune, se preconizează că 5G va genera o valoare economică și socială suplimentară de până la 3,3 trilioane de dolari până în 2035.

Dacă reușim să deschidem cu succes „porțile” oportunităților pentru organizații într-o eră transformată digital, 5G va stimula o tranziție durabilă, va sprijini redresarea economică și va impulsiona economiile viitorului.

Schimbarea de paradigmă în dezvoltarea tehnologică
Cerințele pentru mai multă conectivitate necesită o putere de transfer de date tot mai mare, iar pentru toate aceste nevoi Dell Technologies vine cu soluțiile, și pentru a răspunde acestei cereri, 5G va oferi viteze de conectare ultra-rapide și o lățime de bandă gigantică pentru a stimula eficiența și potențialul de inovare ale companiilor.

Toate tehnologiile futuriste despre care auzim de mai mult timp au un impact din ce în ce mai mare în lumea reală. Utilizatorii de volume mari de date, cum ar fi inteligența artificială (AI), internetul obiectelor (IoT) și realitatea extinsă (XR), vor beneficia la fel de mult ca și soluțiile de mare precizie, cum ar fi chirurgia la distanță și mașinile care se conduc singure, soluții care se bazează pe standarde de latență ultra-redusă.

Implementarea completă a 5G înseamnă că utilizatorii vor putea, de asemenea, să se bucure pe deplin de o mare varietate de dispozitive inteligente în locuințe, cum ar fi acoperișurile care detectează daunele provocate de furtuni și containerele de deșeuri menajere care cer să fie golite când se umplu. În spațiul public, vom fi informați despre locurile de parcare libere sau despre calitatea aerului. În ceea ce privește producția de alimente, agricultura de precizie poate contribui la crearea unei eficiențe fără precedent prin furnizarea de comunicații de mare viteză în timp real între senzori și dispozitive, îmbunătățind experiența și opțiunile consumatorilor și ale întreprinderilor.

Însemnând mai mult decât o simplă modernizare a ecosistemelor de comunicații fără fir, 5G va stimula inovarea globală prin conectarea la tehnologii diverse, cum ar fi edge computing. Împreună, sisteme diferite, dar conectate, vor permite procesarea wireless a unor cantități uriașe de date în timp real, oriunde în lume.

Stimularea unei tranziții durabile
Poate și mai important este rolul pe care îl are 5G în transformarea digitală durabilă pentru a reduce emisiile globale cu până la 15% până în 2030. Acest lucru va contribui în mare măsură la reducerea costurilor, a consumului de energie, a emisiilor și a deșeurilor.

În prezent, limitările de rețea obligă dispozitivele de rețea 4G să lucreze la capacitate maximă, ceea ce duce la o ineficiență energetică constantă. Capacitatea crescută a 5G permite o reducere cu 90% a consumului de energie în rețea și va permite, probabil, o durată de viață a bateriei de 10 ani pentru dispozitivele IoT cu consum redus de energie.

De la distribuția de energie până la provocările legate de aprovizionarea cu alimente, aplicațiile IoT bazate pe 5G oferă numeroase soluții inovatoare bazate pe sustenabilitate. De exemplu, rețelele inteligente IoT 5G vor contribui la rezolvarea problemelor legate de distribuția energiei pe ultimii 5 km, devenite mai complexe prin integrarea surselor de energie regenerabilă. Rețelele independente devenite posibile datorită 5G permit rețelelor energetice inteligente să răspundă cu o acoperire mai bună la diferite nevoi de servicii.

Agricultura reprezintă o altă oportunitate interesantă. Prin implementarea unui număr masiv de senzori interconectați care colectează și analizează de la distanță date precise de la culturi, utilaje și animale, agricultura va beneficia de randamente optimizate la costuri mult mai mici.

Este timpul. Acum
Construirea unor rețele 5G sustenabile nu este o sarcină ușoară, chiar și în comparație cu generațiile anterioare de telecomunicații. Este o întreprindere masivă care necesită un sprijin public și privat considerabil pentru noile infrastructuri, dispozitive și servicii. În pofida costurilor, comunicațiile 5G sunt esențiale pentru a pregăti economia viitorului și pentru a susține competitivitatea.

Unii se îndoiesc că 5G este într-adevăr ceva de care avem nevoie pentru noi înșine sau pentru industrie. Deși este greu de imaginat, gândiți-vă la vremea comunicațiilor dial-up. Acum, puneți în contrast acea experiență cu internetul prin cablu. Acel salt spectaculos nici măcar nu se apropie de saltul semnificativpe care îl putem aștepta de la tranziția 5G de la 4G.

Totuși, nu este vorba doar de viteză. Capacitatea și viteza de transfer de date vor permite, împreună, un spectru radical nou de posibilități.
Inițiative precum EU Digital Connectivity Fund și alte parteneriate sunt instrumente ideale pentru a accelera implementarea crucială a tehnologiei 5G. Un model de coaliție de dezvoltare – care să includă un grup cuprinzător de experți capabili să înțeleagă cum să construiască sisteme moderne care să meargă mai departe de nevoile specifice ale operatorilor de telecomunicații – este cea mai bună abordare pentru a ne asigura că vom construi rețele complete.

Pe scurt – trebuie să lucrăm cu toții, împreună, pentru a investi într-un viitor mobil care va oferi oportunități considerabile și incluziune. Cu instrumentele și know-how-ul potrivite, societățile de astăzi nu numai că își vor reveni, ci, mai mult, vor evolua spre prosperitate.