Enterprise Software — January 27, 2022 at 5:44 pm

Funcţionalitate SAP Business One pentru raportarea către sistemul electronic “One Stop Shop”

by

Sistemul electronic “One Stop Shop” (OSS), cunoscut în documentele oficiale şi ca „regimul special de TVA” are ca obiectiv simplificarea comerțului electronic în cadrul uniunii europene. Promovat intens de Comisia Europeană în ultimii ani, sistemul permite companiilor înregistrarea şi declararea într-un punct unic a TVA-ului pentru toate ţările din EU în care activează. Sistemul “One Stop Shop” vizează exclusiv comerţul online şi relaţiile B2C (Business to Consumer) deci nu se aplică tranzacţiilor între companii. Anunţat de ANAF ca funcţional din luna iulie, sistemul este încă opţional pentru companiile romaneşti. System Innovation va lansa însă o funcţionalitate dedicată în SAP Business One care să simplifice procesul de depunere a declaraţiilor de TVA OSS.

OSSCe prevede sistemul One Stop Shop
Până la 1 iulie 2021, companiile europene care vindeau transfrontalier bunuri şi servicii către alt stat membru EU erau nevoite să se înregistreze şi să plătească TVA în ţara cumpărătorului. Această operaţiune a fost tot timpul costisitoare şi complicată. Situaţia s-a schimbat considerabil din vara acestui an prin intrarea în vigoare a măsurii OSS (One Stop Shop), care prevede ca pentru valori de până în 10.000 euro înregistrarea se va face în ţara de origine a vânzătorului, iar peste aceste prag companiile se vor înregistra int-run punct unic. Prin OSS, companiilor vor  declara şi plăti int-run mod simplu şi centralizat, taxa pe valoare adăugată datorată în oricare dintre ţările membre EU.

Sistemul One Stop Shop oferă oportunitatea companiilor cu activități de ecommerce să nu se mai înregistreze și să declare TVA în fiecare dintre statele membre UE în care datorează TVA, dar să beneficieze de servicii electronice pentru îndeplinirea acestor obligații prin intermediul Statului Membru de Identificare. (adică ţara unde compania a fost înregistrată pentru regimul special de TVA).

Potrivit ANAF, în schema UE declarația TVA este transmisă trimestrial, către autorităţile fiscale din în ţara de origine şi prin intermediul unei reţele securizate ajung la fiecare stat unde este realizat consumul. Ulterior,  TVA-ul colectat de la contribuabili este transferat către ţara cumpărătorului. Așadar, o companie din România va fi înregistrată în regimul special de TVA OSS naţional şi va transmite electronic declarații de TVA OSS în care sunt detaliate livrările făcute către clienţii din alte ţări europene şi  TVA datorată. Declaraţie de TVA OSS nu înlocuiește declarațiile tradiţionale, pe care orice companie plătitoare de TVA le depune conform reglementarilor fiscale interne.  În mod curent, înregistrarea în sistemul One Stop Shop este opţională şi companiile pot vinde bunuri către consumatorii din Europa la fel ca anterior. Dacă optează însă pentru înregistrarea în OSS, toate tranzacţiile europene trebuie sa de deruleze prin acest sistem.

OSS în SAP
Deoarece avem mai mulţi clienţi cu activități de comerţ electronic la nivel european, am dezvoltat o funcționalitate în SAP Business One care să permită gestionarea declarațiilor de TVA OSS. Aceasta acoperă trei aspecte principale:

• Gestionarea codurilor de TVA şi cotelor specifice fiecărei ţări
• Completarea declaraţiilor specifice de TVA OSS pentru vânzări de servicii către persoane fizice şi vânzări de bunuri către persoanele fizice
• Completarea declaraţiei D398 cu sumele în euro sau în ron la cursul Central European din ziua efectuării plăţii.

Vom simplifica astfel activitatea companiilor, care activează în multiple ţări europene, departamentele financiare obţinând mult mai uşor declaraţiile asociate regimului special de TVA. Testăm deja acesta funcţionalitate în două proiecte, de anvergură, iar în curând va fi disponibilă pentru toţi clienţii.

Pentru mai multe detalii, despre cum puteţi gestiona declaraţiile de TVA OSS în sistemul ERP, contactaţi-ne pe oricare dintre canalele de comunicare. Informaţii suplimentare despre  pachetul TVA privind comerțul electronic şi sistemul One Stop Shop găsiţi la https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/vat/vat-e-commerce/resources.

Pentru mai multe informații despre sistemul de raportare One Stop Shop contactați-ne pe orice canal de comunicare.