EDUCATIE / JOB — February 1, 2022 at 5:41 pm

Românii pot urca în clasamentul digitalizării

by

Ultimul raport DESI plasează din nou România pe ultimul loc în UE la indicele economiei şi societăţii digitale. Oamenii riscă să fie victime ale extinderii decalajului competenţelor digitale, din cauza slabei conştientizări a aptitudinilor digitale reale. Programe internaţionale de certificare, precum ECDL, sunt esențiale în procesul inevitabil de transformare tehnologică.

ECDL_ICDL_TheDigitalSkillsStandardExistă un cost asociat unei forţe de muncă fără competenţe IT solide sau unei populaţii fără aptitudini digitale elementare, care nu se poate integra în societatea informaţională şi nu poate beneficia de oportunităţile e-guvernării. Acest cost nu poate fi asumat şi poate fi înlăturat prin investirea în competenţe digitale la standarde care şi-au dovedit deja eficienţa.

Prin training, dar mai ales prin certificarea standard ce măsoară concret rezultatele formării, se asigură o forţă de muncă şi o populaţie cu abilităţile necesare pentru a performa într-un mediu în transformare. Concentrându-ne mai bine pe abilităţile IT, putem scădea preţul plătit pentru ignoranţa digitală.

Există o diferenţă majoră între cum ne autoevaluăm nivelul de abilităţi IT şi rezultatele obţinute după teste practice, aşa cum dovedesc studii ECDL din țări cu economii mai dezvoltate și un nivel crescut al competențelor digitale faţă de România.

Programele de certificare de tipul ECDL, oferă o metodă clară de dezvoltare şi probare a competenţelor digitale.

Modulele ECDL testează competenţe IT esenţiale, dar şi lucrul cu aplicații avansate.

ECDL PROFIL permite candidaţilor să îşi construiască un profil de module ECDL în funcţie de propriile nevoi. În acest fel, este posibilă certificarea exact pe competenţele pe care un anumit job sau program de studiu le cere. Mai mult, ECDL a lansat şi module de certificare IT pe competenţe digitale pentru tehnologii actuale, precum Computing (programare şi gândire algoritmică – Python), 3D Printing (modelare şi imprimare 3D) sau Digital Marketing (promovare online).
Pentru educaţie, Profilul ECDL pentru BAC se adresează elevilor care, pe lângă dezvoltarea portofoliului personal, pot să îşi echivaleze proba de Competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului cu ECDL.

Oricine se înscrie în programul internaţional de certificare a competenţelor digitale ECDL în perioada februarie – mai 2022, intră automat în Tombola Clickştigă cu ECDL, având şansa ca lunar să câştige o tabletă.
Înscrierea se poate face la oricare dintre Centrele de Testare Acreditate ECDL din România. Regulamentul oficial al Tombolei ECDL Clickştigă poate fi accesat online pe pagina web ECDL Romania.

ECDL/ ICDL este cel mai răspândit standard global de certificare a aptitudinilor TIC, aplicat în peste 100 de ţări. Până acum, peste 16 milioane de persoane din întreaga lume s-au înregistrat deja în program.

ECDL ROMANIA este Operatorul Naţional al licenţei, cu o reţea de peste 800 de centre de instruire şi testare acreditate pe întreg teritoriul ţării. Prin reţeaua de Centre de Testare ECDL dezvoltată la nivel naţional şi prin proiectele derulate, ECDL ROMANIA asigură tuturor oportunitatea de a obţine şi de a-şi certifica la standard internaţional şi pe un anumit nivel competenţele digitale. Tinerii, elevii, studenții, funcționarii publici sau angajații  în companii își pot dovedi abilitățile IT prin intermediul certificării ECDL.
ICDL Foundation este o organizaţie internaţională dedicată dezvoltării standardelor de competenţe digitale la nivelul forţei de muncă, în educaţie şi la nivelul societăţii în general. Programele de certificare, oferite prin intermediul unei reţele globale active, permit indivizilor şi organizaţiilor să evalueze, să dezvolte şi să certifice competenţe de utilizare a computerelor şi a altor instrumente digitale, pe baza standardului recunoscut global, ECDL/ ICDL.

Calitatea şi reputaţia ECDL/ ICDL sunt construite pe 20 de ani de experienţă în a asigura programe de certificare în 40 de limbi vorbite în întreaga lume. Succesul ECDL/ ICDL se bazează pe inovarea continuă în dezvoltarea de programe de certificare, pe angajamentul pentru metodologii riguroase de testare şi  aderarea consecventă la standardele ECDL/ ICDL de asigurare a calității.