Bizpoint — February 14, 2022 at 12:09 pm

Cloud-ul va creşte în ponderea bugetelor

by

Un recent raport publicat de Gartner arată că mai bine de jumătate din bugetele de cheltuieli IT se vor consuma pe servicii cloud până în 2025. Mai mult, cheltuielile IT în mediu de cloud public vor ajunge, tot până în 2025, să depăşească cheltuielile cu IT-ul tradiţional în toate categoriile. Deja, la ora actuală, ritmul de creştere al ofertelor cloud depăşeşte ritmul de creştere al soluţiilor tradiţionale.

3d rendering of big dollar symbol formed with lots of banknotes that have already started to fly away, under raining cloud on blue gradient background.Gartner susţine că ponderea actuală de cheltuieli cu mediul cloud, de 40% din bugete, consumată pe aplicaţii software, soluţii de infrastructură, servicii de procese de afaceri şi infrastructură de sistem, va ajunge la 51% în următorii trei ani. Conform Gartner, trecerea la cloud s-a accelerat în ultimii doi ani ca urmare a pandemiei sanitare, pe măsură ce firmele au căutat soluţii de a răspunde unui nou mediu de afaceri şi unei noi dinamici sociale. Ca atare, furnizorii de tehnologie şi de servicii care nu se vor adapta la ritmul trecerii în medii cloud se vor confrunta cu creşterea riscului de a deveni irelevanţi sau, în cel mai bun caz, de a ajunge să-şi vadă afacerea transferată pe pieţe cu rate mici de creştere.

Pentru anul 2022, ofertele “tradiţionale” de IT sunt prevăzute a constitui aproape 60% din veniturile agregate de pe piaţă, însă ritmul de creştere în această zonă este deja mult mai lent decât ritmul de creştere al serviciilor cloud. Ca atare, Gartner estimează că anul viitor mai bine de 1300 miliarde USD din cheltuielile IT ale firmelor îşi vor găsi drumul către tehnologii cloud, iar cifra va creşte la 1800 miliarde USD în trei ani. În plus, noi tehnologii, cum ar fi cloud-ul distribuit, vor accentua estomparea diferenţelor dintre ofertele tradiţionale şi cele cloud, ceea ce va intensifica fenomenul disruptiv de pe piaţă.