Business — February 23, 2022 at 4:26 pm

Ogre AI primește o finanțare de 2 milioane euro din partea EGV și MMC

by

Ogre AI, startup axat pe data science și specializat în furnizarea de soluții pentru sectorul energetic, bazate pe machine learning (ML) și artificial intelligence (AI), anunță finalizarea unei runde de investiții în valoare de două milioane de euro, condusă de EGV, cu participarea fondului de venture capital londonez MMC și a unor investitori business angel internaționali.

Industria energiei este în pragul unei noi ere, fiind deja supusă unei multitudini de provocări care determină o transformare spectaculoasă a acestui sector. Tranziția, influențată în principal de modificările legislative, aduce cu sine multe schimbări și pune presiune pe jucătorii din piață. Vorbim tot mai mult despre trecerea de la combustibilii fosili la surse de energie regenerabilă, e-mobilitate, creșterea impactului prosumatorilor în acest domeniu și, mai nou, volatilitatea prețurilor la energie. În același timp, digitalizarea s-a dovedit un factor-cheie de succes pentru companiile din domeniul energetic, iar exploatarea la maximum a potențialului tehnologiilor actuale precum ML sau AI devine obligatorie pentru a obține excelență operațională și pentru a reduce riscurile acestei tranziții.

Împreună cu partenerii săi, Ogre AI oferă o tehnologie care are capacitatea de a prognoza generarea de energie, consumul, pierderile tehnologice si comerciale din rețea și diferite anomalii în sistem. Echipa Ogre AI lucrează totodată la crearea unui sistem inovator de prognoză a prețurilor din energie care va ajuta la luarea de decizii, bazate pe informații concrete, atât la nivel de management de rețele energetice, cât și la nivel de tranzacționare.

„Când am evaluat Ogre AI am decis imediat să ne implicăm: oportunitatea de piață ne este clară, echipa este extraordinară și capabilă să execute planul de business asumat, tehnologia este solidă și scalabilă global. Suntem bucuroși să conducem această primă rundă de finanțare și mândri că putem contribui la construirea unei infrastructuri esențiale de date pentru industria energetică”, spune Radu Stoicoviciu, Partener EGV.

„Pentru a atinge obiectivele climatice globale, lumea va trebui să accelereze semnificativ investițiile în tranziția energetică. Suntem încântați să sprijinim o echipă incredibil de talentată care construiește produse de prognoză necesare pentru a gestiona piețele globale de energie tot mai volatile. Tehnologia Ogre AI aduce îmbunătățiri remarcabile în  managementul riscurilor și în eficiența operațională în acest domeniu și permite astfel organizațiilor să investească mai mult capital în energie curată”, declară Andrei Dvornic, director MMC Ventures.

 

Matei_Stratan_Ogre„Sunt recunoscător investitorilor și partenerilor noștri pentru că fac posibilă această incredibilă aventură. Pentru mine este un privilegiu să lucrez alături de unele dintre cele mai strălucite și inovatoare minți ale generației mele. Obiectivul nostru, ca echipă, este de a scala acest business la nivel global”, spune Matei Stratan, Fondator Ogre AI.

Early Game Ventures (EGV) este un fond de investiţii cu capital de risc (venture capital) finanțat cu prioritate prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 şi cofinanțat  prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

MMC finanțează și ajută companii de tehnologie care au potențialul de a transforma piețele actuale să își scaleze afacerile. MMC sprijină astfel de companii de la etape de tip seed sau Serie A încă din anul 2000. MMC se angajează să înțeleagă în profunzime tehnologia și modelul de afaceri ale fiecărei companii pentru a ajuta la luarea unor decizii mai bune și pentru a fi parteneri mai eficienți. Printre companiile transformaționale de tehnologie care au primit sprijinul MMC până în prezent se numără Gousto, Current Health, Copper, Ably, Signal AI, Tyk, Bloom & Wild și Peak.