Securitate — February 23, 2022 at 6:17 pm

Pierderea datelor critice – o problemă acută pentru companiile din România

by

Companiile, indiferent de dimensiunea și industria în care operează dețin informații sensibile cum ar fi indicatori financiari, date personale, detalii despre cardurile de credit, istoricul de sănătate, rețete de produse, detalii despre diferite proprietăți intelectuale, baze de date, etc. Pentru a proteja toate aceste date sensibile și confidențiale și pentru a reduce riscul partajării lor cu persoane sau organizații nepotrivite, putem folosi o soluție de securitate pentru prevenție, numită DLP (Data Loss Prevention).

Data Loss Prevention. Your Journey Starts Here / Motivational Inspirational Business Life Phrase NoteAceasta nevoie de prevenție prin folosirea sistemelor DLP a devenit o urgență critic de îmbrățisat pentru companii din momentul implementării GDPR. Aceste sisteme de prevenție DLP, identifică, monitorizează și protejează datele pe care le folosește o companie, datele care sunt rulate în rețeaua acestora și toate celelalte date stocate pe terminalele folosite de companie (desktop, laptop, telefoane mobile, tablete, etc)

Sistemele DLP operează o inspecție în profunzime a tuturor “tranzacțiilor” și facilitează diferite politici customizate de securizare a datelor. DLP protejează împotriva erorilor care pot genera scurgeri de date cauzate fie de operatori interni sau atacuri externe asupra sistemului informațional.

Pierderea datelor sensibile poate duce la pierderi financiare, operaționale, legale și de reputație severe pentru companii și este foarte important să înțelegem de ce este nevoie să ne protejăm datele cu ajutorul acestor sisteme, care sunt beneficiile:

– să creăm un spațiu de stocare sigur a datelor confidențiale, să știm cu precizie cum sunt folosite/trimise și cine le poate accesa;

– să ne protejăm datele de atacuri externe, dar și de o folosire improprie de către clienții interni;

– să ne protejăm și să fim pregătiți pentru orice fel de audit;

– să avem un avantaj competitiv din punct de vedere al credibilității companiei și a felului în care operăm.

La momentul actual, statisticile arată că datele a 95% dintre companii sunt stocate în mod nestructurat, acestea putându-se afla pe diverse dispozitive de stocare din rețea, pe servere, în cloud, pe mail sau pe stațiile utilizatorilor. Acest fapt conduce la o lipsă a vizibilității și controlului asupra acestora ceea ce poate avea ca implicație apariția scurgerilor accidentale sau voite de informații critice. În acest context, organizațiile ar trebui să acționeze proactiv asigurându-se, din timp, că informațiile sunt securizate și monitorizate.

Care este soluţia ce previne pierderea şi furtul de date?

Răspunsul la această întrebare este: un sistem de tip “Data Loss Prevention” (DLP) ce identifică informațiile sensibile – în mișcare sau în repaos – pentru a se asigura că nu sunt expuse accesului neautorizat și amenințărilor potențiale. Acesta:

– va monitoriza datele pe măsură ce acestea circulă în interiorul și în afara organizației;

– va proteja datele în timp ce sunt manipulate în aplicațiile folosite la birou prin controale bazate pe politici aliniate proceselor de business;

– va identifica și clasifica incidentele cu risc ridicat pentru a ajuta la prevenirea pierderii de date.

Ce date pot fi protejate cu un sistem DLP?

Acțiunile întreprinse de Forcepoint DLP protejează datele în mod dinamic adaptându-se profilului de risc al utilizatorului și stabilesc:

• cine poate primi date importante și cine le poate manipula;
• ce date pot fi transferate și ce date nu pot fi mutate;
• unde pot fi trimise datele;
• cum pot fi trimise datele;
• ce măsuri sunt luate în cazul scurgerii datelor.

De ce Forcepoint DLP?

Control asupra tuturor datelor cu o singură politică
Securitatea datelor individualizată și adaptivă a Forcepoint DLP înlocuiește abordarea tradițională bazată pe reguli ample și stufoase. Blocarea acțiunilor (acces, citire, scriere, transfer) apare doar unde și când este nevoie ceea ce are ca rezultat creșterea productivității.

Simplificarea conformității folosind politicile predefinite
Datele pot fi vizualizate și controlate având la dispoziție cea mai mare bibliotecă de politici predefinite din industrie. Astfel se asigură conformitatea cu reglementările din peste 80 de țări pentru GDPR, CCPA și multe altele.

Protejarea datele critice cu o acuratețe de neegalat
Informațiile personale, informațiile financiare ale companiei, secretele comerciale, datele cărților de credit și alte date sensibile ale clienților vor fi protejate chiar și în cazul în care sunt sub formă de imagini. Proprietatea intelectuală (IP) este monitorizată atât sub formă structurată, cât și nestructurată și furtul de date este împiedicat chiar și atunci când dispozitivele utilizatorilor sunt în afara rețelei.

Prevenirea automată a scurgerilor de informații
Folosind protecția datelor adaptată la risc se pot bloca automat acțiunile în funcție de nivelul de risc al unui utilizator individual.
În calitate de Gold Partner, Power Net Consulting poate prelua partea de risk management asociată datelor și recomandă portofoliul de soluții de securitate Forcepoint, implementabile de către echipele sale de experți. Ca urmare a colaborării începute în 2017, împreună am reuşit să implementăm cu succes proiecte în companii din domeniile telecomunicaţii, utilități, energie, medical, retail sau sector public.

Totodata personalul Power Net Consulting este certificat la cel mai înalt nivel de către Forcepoint pentru a oferta și implemeta soluțiile de securitate din portofoliul acestuia.