Esential — February 28, 2022 at 10:00 am

Transformarea digitală înseamnă şi nevoie în creştere de dezvoltatori

by

Pe măsură ce transformarea digitală prinde viteză, dezvoltatorii software încep să fie din ce în ce mai căutaţi. Aceasta este, pe scurt, concluzia unui recent studiu realizat la scară globală de firma de Reveal, o firmă de embedded analytics şi business intelligence.

cyber security, web development and work in IT conceptDupă intervievarea a peste 2000 de dezvoltatori software şi profesionişti IT pentru realizarea studiului, Reveal a aflat că mai bine de jumătate din respondenţi (53%) consideră angajarea unor dezvoltatori de software potriviţi ca pe o provocare majoră.

Pe lângă provocarea legată de achiziţia de talente adecvate, firmele se chinuie ca să reţină talentele curente de care dispun (46%) şi se confruntă cu contrângeri permanente de timp (31%). În acelaşi timp, două din cinci firme (40%) se confruntă cu pretenţii în creştere din partea clienţilor, în vreme ce 39% lucrează cu resurse limitate.

Din pricina unei astfel de lipse acute de personal calificate, multe firme îşi susţin eforturile creative cu freelanceri. Aproximativ jumătate dintre aceştia folosesc intrumente low-code şi no-code ca să-şi contruiască aplicaţiile, precum şi platforme design-to-code şi alte aplicaţii software utile pentru dezvoltatorii nespecializaţi.

De asemenea, multe firme recurg tot mai mult la lucrul de la distanţă (48%), dar şi la micşorarea spaţiilor de birouri şi chiar eliminarea acestora (47%) ca metodă de scădere a cheltuielilor. Pe lângă asta, aproape jumătate (46%) din firmele intervievate adaugă instrumente suplimentare de lucru pentru dezvoltatori nespecializaţi şi depun eforturi pentru a îmbunătăţi colaborarea de tip designer-to-developer.