Analiza — March 1, 2022 at 5:30 pm

UE face un nou pas către lumea viitorului

by

Uniunea Europeană a lansat recent un nou program spaţial strâns legat de tehnologie prin care vor fi finanţate două infrastructuri vitale: Galileo, menit poziţionării entităţilor fizice şi corporatiste, şi Copernicus, menit observării Pământului.

Copernicus ESAConform UE, în actuala lume tot mai digitală, conectivitatea bazată pe soluţii în spaţiul cosmic reprezintă un activ strategic în termeni de rezilienţă. Ea activează puterea economică, leadership-ul digital, suveranitatea tehnologică, competitivitatea şi progresul social. Conectivitatea securizată a devenit, în viziunea Uniunii un bun de natură publică pentru guvernele şi cetăţenii europeni.

În practică, UE a construit două iniţiative, o propunere pentru o reglementare legată de conectivitatea securizată bazată pe spaţiul cosmic şi o comunicare comună legată de abordarea UE privind managementul traficului de date în spaţiul cosmic (STM). Programul spaţial UE furnizează deja date şi servicii pentru diverse domenii aplicative cum ar fi transporturile, agricultura şi răspunsul la schimbările climatice. Cu toate astea, Uniunea acceptă faptul că din pricina noilor provocări apărute şi a creşterii competiţiei internaţionale, politica sa legată de spaţiul cosmic trebuie să evolueze constant şi să se adapteze dacă se doreşte ca statele membre UE să continue să se bucure nestingherite de beneficiile aduse de utilizarea spaţiului cosmic.

Ca o consecinţă, Comisia Europeană a anunţat că alcătuieşte un plan pentru un sistem securizat de comunicaţii spaţiale menit să asigure disponibilitatea pe termen lung a accesului neîntrerupt la scară mondială la servicii de comunicaţii prin satelit securizate şi eficiente din punct de vedere al costurilor. Planul va sprijini protecţia infrastructurilor critice, domeniul supravegherii, managementul crizelor şi aplicaţiile care sunt critice pentru economia, securitatea şi apărarea statelor membre.

Plecând de la constatarea că nevoile utilizatorilor guvernamentali şi tehnologiile de comunicaţii prin satelit se schimbă cu rapiditate, planul pentru un nou sistem de funcţionare este proiectat să permită furnizarea de servicii comerciale de către sectorul privat care să permită accesul la conexiuni avansate, fiabile şi rapide pentru cetăţeni şi organizaţii de pe cuprinsul întregii Europe, aici fiind incluse comunicaţii în aşa-zisele zone moarte, simultan cu asigurarea coeziunii între statele membre.

Sistemul va furniza, de asemenea, conectivitate pentru regiuni geografice de interes strategic, cum ar fi Africa şi Arctica, totul ca parte a strategiei Global Gateway emise de UE. Costurile totale sunt estimate la 6 miliarde euro, iar contribuţia UE la program între 2022 şi 2027 va fi de 2,4 miliarde euro la nivelul curent al preţurilor. Finanţările vor proveni din diverse surse din sectorul public, cum sunt bugetul UE, bugetele statelor membre, contribuţiile Agenţiei Spaţiale Europene şi investiţiile sectorului privat.