IT Efficiency / Sustainability — March 10, 2022 at 6:20 pm

Fujitsu lansează o nouă tehnologie contra emisiilor de carbon

by

Furnizorul japonez de tehnologie Fujitsu a anunţat recent că a reuşit să dezvolte o nouă tehnologie software de tip virtualized radio access network (vRAN) cu suport pentru 5G Standalone (SA), pe care o va oferi spre testare şi verificare operatorilor de telecomunicaţii începând cu luna martie a acestui an. Fujitsu estimează că noua abordare tehnologică are potenţialul de a reduce emisiile de carbon ale sistemelor cu până la 50%.

Mergând şi mai departe, Fujitsu a anunţat că intenţionează să furnizeze noua tehnologie la nivel global în scurtă vreme, prin aceasta oferind suport robust şi inovator operatorilor de telecomunicaţii preocupaţi de reducerea amprentei proprii de carbon, ajutând, astfel, la realizarea unei societăţi mai sustenabile.

Noua tehnologie vRAN de la Fujitsu suportă 5G SA şi este conformă specificaţiilor O-RAN. Prin optimizarea întregii reţele wireless 5G şi reducerea volumului de consum echipamente şi energie electrică, noua tehnologie are potenţialul de a contribui la reduceri semnificative ale emisiilor totale de CO2 ale sistemelor wireless 5G ale operatorilor de telecomunicaţii.

vRANTehnologia include metode de control software îmbunătăţit în scop de creştere a performanţei şi capacităţii comunicaţiilor. În acelaşi timp, viteza de comunicare şi acoperirea de comunicare ajung să crească cu un factor de multiplicare de până la patru.

Fujitsu a dezvoltat propria tehnologie de alocare dinamică a resurselor, care reduce gradul de utilizare în exces a resurselor şi consumul de energie prin ajustarea flexibilă a resurselor de procesare ale serverelor necesare operaţiunilor conform cu statutul de utilizare şi volumul de trafic ale staţiilor de bază, care diferă de la regiune la regiune şi de la un moment de timp la altul.

Pe lângă utilizarea inteligenţei artificiale în scop de prezicere a fluctuaţiilor viitoare de trafic, tehnologia fructifică tehnologia de procesare Digital Annealer, de inspiraţie quantum computing, dezvoltată de Fujitsu, pentru a permite alocarea optimă de resurse de procesare prin rezolvarea rapidă a problemelor greu de rezolvat cu computerele actuale de utilizare în scop general.

Până la finele anului fiscal 2022, Fujitsu intenţionează să ofere această tehnologie sub formă de serviciu la nivel global, scopul final fiind extinderea ei către reţelele de servicii comerciale ale oricărui operator. Se speră că, astfel, se va ajunge la reducerea emisiilor totale de carbon cu 50% sau chiar mai mult până în 2025, prin comparaţie cu emisiile staţiilor de bază convenţionale, prin actualizarea succesivă a funcţiilor software şi îmbunătăţirea tehnologiilor de reducere a impactului asupra mediului.