Esential — April 7, 2022 at 3:39 pm

Europa porneşte lupta împotriva dominanţei giganţilor

by

O serie de legi noi alcătuite de organismele europene ar putea reduce drastic dominaţia exercitată de marile firme de tehnologie cum sunt Google, Apple şi Microsoft. Dacă va trece de Parlamentul European, noua legislaţie, grupată sub numele de Digital Markets Act (DMA) va însemna că aceşti giganţi tehnologici se vor confrunta cu problema oferirii serviciilor şi platformelor lor către o gamă mai largă de firme în viitor.

tech giantsMutarea este socotită drept o cale de reducere a forţei marilor giganţi tehnologici, care sunt frecvent criticaţi pentru că îşi folosesc forţa acumulată pentru a elimina competitori mai mici de pe piaţă. Uniunea Europeană pare extrem de dornică de a aborda ceea ce ea socoteşte a fi chestiuni “anti-trust”, precum şi metodele folosite pentru eliminarea competiţiei, în special de către numele mari americane.

Un exemplu al acestei situaţii viitoare ar putea fi cel al gigantului Apple fiind forţat să-şi facă disponibilă aplicaţia App Store către opţiuni ale terţilor. În mod similar, noua lege ar permite utilizatorilor iPhone să elimine browserul Safari de pe dispozitivele loc, alături de alte aplicaţii integrate Apple-centric care în mod normal nu pot fi şterse.

UE intenţionează prin noua legislaţie să lărgească gama de opţiuni a utilizatorilor prin oferirea de mai multe posibilităţi de alegere furnizate de o gamă largă de companii de tehnologie. De exemplu, aplicaţii precum WhatsApp, Facebook Messenger şi iMessage s-ar putea confrunta cu limitări de expansiune dacă legislaţia va fi adoptată.

Odată implementată, noua legislaţie va conferi UE puteri semnificativ mai mari pentru a reglementa activitatea principalelor firme tehnologice. Ea se va aplica însă doar în cazul giganţilor tehnologici, cu peste 45 de milioane de utilizatori anual, valoare de piaţă de peste 75 miliarde euro şi vânzări anuale de 7,5 miliarde euro. Acest fapt îngăduie firmelor mai mici să nu-şi facă, deocamdată, probleme.