Energie&Utilitati — April 10, 2022 at 5:20 pm

5G accelerează mișcarea la energia verde

by

5G oferă beneficii pentru companiile energetice care doresc să accelereze tranzițiile și să îmbunătățească operațiunile curente. Un raport Deloitte recent arată că rețelele 5G ar putea juca un rol critic în accelerarea mișcării la energia curată. 56% din companiile de energie și de utilități definesc cazurile de utilizare pentru 5G în operațiunile lor, iar 20% au făcut deja mutarea în definirea portofoliilor de servicii.

Telecommunication tower with 5G cellular network antenna on city backgroundDar ce înseamnă asta în practică? Unde sunt companiile care fac mișcarea, ce beneficii oferă 5G și cum este poziționat acest cadru pentru a schimba viitorul generării de energie?

Sectorul energetic adoptă 5G

Potrivit Agenției Internaționale de Energie, creșterea de energie regenerabilă se accelerează la nivel mondial. Până în 2026, capacitatea de energie regenerabilă va crește cu 60% la mai mult de 4.800 de gigawați, care depășește totalul capacității actuale ale combustibililor fosili și a surselor nucleare combinate.
Dar această schimbare necesită mai mult decât infrastructura de producție a energiei; De asemenea, necesită back-uri tehnologice capabile să manipuleze mai repede mai multe surse de date. Acest lucru provine atât din adoptarea rapidă a IIoT, care ajută la transmiterea datelor de la senzorii de rețea disparați și din natura diversă geografică a surselor regenerabile de energie. Din panourile solare până la turbinele eoliene și sursele geotermale, sunt instalații în care puterea generată, nu unde este cea mai convenabilă pentru companii.
Un studiu recent de la Ericsson observă că soluțiile 5G vor fi esențiale în gestionarea topologiei rețelei și reducerea riscului de eșec. Datele mai eficiente și gestionarea rețelei ar putea contribui la reducerea timpului de întrerupere a rețelei cu 50-70%.

Beneficiile tehnologiei 5G pentru companiile energetice

Soluțiile 5G oferă o capacitate infinit de mai mare pentru date și servicii care sprijină descentralizarea infrastructurii și a containerizarii volumului de lucru..
5G poate ajuta companiile să utilizeze mai bine tehnologiile emergente, cum ar fi vehiculele autonome și edge computing, ambele necesare ca amploarea și sfera rețelelor de energie se extinde, dar necesitatea de conexiuni fără latență rămâne.

Totodată rețelele 5G reduc riscului de atacurilor cibernetice. Cu atacuri asupra instalațiilor de producere a energiei și a distribuției în creștere, adoptarea unei infrastructuri regenerabile mai disprețuite și distanțate fizic introduce un risc mai mare de compromis.

Cu tehnologia 5G capabilă să manipuleze de 25 de ori numărul de dispozitive simultan la viteze de 10x mai repede decât 4G, aceasta oferă un upgrade masiv în observația rețelei electrice și, la rândul său, securitatea.

Furnizarea de energie într-o lume de 5G

Dezvoltarea cloud-ului privat oferă furnizorilor pachete care permit utilităților să atingă puterea de 5G fără a-și construi rețeaua de la zero. Acest lucru este deosebit de critic, deoarece companiile se confruntă cu un decalaj de talent tot mai mult datorită abilităților unice necesare pentru a opera o rețea de 5G. Nu este același lucru cu rularea unui cloud Google sau Amazon – împreună cu problemele de personal legate de impactul permanent al “marii demisii”.

5G vine, de asemenea, cu promisiunea unui răspuns mai predictiv și proactiv pentru producătorii de energie. Luați în considerare o problemă la margine: un panou solar care se confruntă cu probleme critice care ar putea duce la o defecțiune la scară largă, dacă nu este abordată imediat. Prin utilizarea capacității dispozitivului superior și a lățimii de bandă a 5G, producătorii de energie ar putea echipa panouri cu senzori edge IOT capabili să indice proactiv evenimente care sugerează necesitatea întreținerii echipamentului – înainte de apariția problemelor. Rezultatul? Mai puține întreruperi ale producției de energie și costuri reduse pentru producători.