Analiza — April 18, 2022 at 11:49 am

Outsourcing-ul are parte de un debut promiţător de an în Europa

by

Conform datelor publicate recent de firma de consultanţă ISG, care măsoară contractele de IT şi business process outsourcing semnate pentru valori mai mari de 5 milioane USD, serviciile legate de IT şi business au cunoscut un reviriment puternic în primul trimestru al acetui an în regiunea EMEA, organizaţiile din regiune cheltuind peste 7 miliarde USD pe astfel de contracte.

Outsourcing concept illustration.Cifra reprezintă o creştere de 21% faţă de perioada echivalentă din anul trecut şi marchează, totodată, o premieră în termeni de volume de cheltuieli cu astfel de servicii. În context, Marea Britanie a demonstrat o creştere puternică, valoarea contractelor de outsourcing IT tradiţional şi BPO semnate în primul trimestru atingând 1,1 miliarde USD, o cifră cu 27% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cheltuielile cu servicii bazate pe cloud reprezintă actualmente mai bine de jumătate din cheltuielile totale, ajungând la 3,9 miliarde USD, după o creştere de 44% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În cadrul acestui segment, valoarea contractelor de tip IaaS în regiune a crescut cu 58%, ajungând la 2,9 miliarde USD, în vreme ce cheltuielile SaaS au crescut cu 15%, ajungând la 1 miliard USD.

Outsourcingul tradiţional IT şi BPO, pe care ISG le numeşte împreună ca servicii gestionate de la distanţă, au înregistrat o creştere de 3%, ajungând la 3,7 miliarde USD la finele trimestrului. Cheltuielile stricte cu outsourcing-ul IT au scăzut cu 11% faţă de anul anterior, ca urmare a reducerilor de cheltuieli realizate de companiile de servicii financiare şi cele energetice. Însă investiţiile în BPO au crescut masiv, cu 84%, ajungând la aproape 1 miliard USD, cererea pentru astfel de servicii fiind puternică în toate domeniile industriale.

După Marea Britanie, regiunile de nord şi de sud ale Europei au cunoscut şi ele creşteri puternice de cheltuieli, cu 26%, respectiv 93%. Organizaţiile din ţările vorbitoare de germană din regiunea DACH au cheltuit peste 800 milioane USD pe servicii IT şi BPO, în vreme ce în Franţa s-au cheltuit peste 500 milioane USD.

ISG a declarat că se aşteaptă ca serviciile bazate pe cloud să crească cu 20% în acest an, iar în cadrul lor serviciile gestionate de la distanţă să crească cu 5%.