NEW TECHNOLOGY — April 18, 2022 at 9:44 am

Trasabilitatea creşte nivelul de încredere în lanţurile de aprovizionare

by

Un nou raport realizat de firma de analiză PAC şi sponsorizat de Fujitsu arată că sustenabilitatea se regăseşte acum în vârful agendei celor mai multe firme la nivel mondial. Raportul susţine că trasabilitatea reprezintă baza necesară pentru sustenabilitate şi afirmă că producătorii pun acum tehnologia în vârful listei lor de priorităţi legate de investiţii planificate.

Lanţurile moderne de aprovizionare, chiar şi pentru un singur produs, pot fi extrem de complexe, generând interacţiuni între nenumăraţi parteneri şi furnizori. Modalităţile existente de trasabilitate produse, materii prime şi alte componente pot însă aplatiza serios curba de interes pentru iniţiativele de sustenabilitate. Prin crearea unei surse unice de informaţii, sprijinite de o soluţie care validează provenienţa şi integritatea datelor, toate părţile interesate din ecosistem pot ajunge să aibă încredere în informaţiile furnizate de parteneri.

Deşi crearea unei astfel de surse unice reprezintă o provocare, incorporarea de încredere şi transparenţă în lanţurile de aprovizionare poate duce la întărirea relaţiilor de parteneriat. De asemenea, permite entităţilor din întregul ecosistem să monitorizeze proactiv şi să remedieze eficient chestiuni legate de calitate, impact asupra mediului, productivitate şi generare de noi oportunităţi de afaceri. Raportul PAC oferă în acest sens trei exemple de lanţuri de aprovizionare construite pe bază de tehnologie Digital Ledger (DLT) de tip blockchain dezvoltate împreună cu Fujitsu.

001Firmele conştientizează tot mai mult că sustenabilitatea nu mai reprezintă un cost al afacerii. Este un catalizator al inovaţiei, permiţând liderilor de afaceri să beneficieze de pe urma unei întregi game de oportunităţi, de la îmbunătăţirea imaginii de brand la creşterea productivităţii şi reducerea costurilor. De asemenea, proiectele de trasabilitate oferă oportunitatea de a o lua înaintea legislaţiei care este aşteptată să forţeze lanţurile de aprovizionare şi firmele să fie mai transparente.

În mod evident, tehnologia nu oferă toate răspunsurile firmelor care se îmbarcă într-o astfel de călătorie, însă la ora actuală există deja o suită de soluţii în plină evoluţie care pot permite transformarea viziunilor şi obiectivelor liderilor de afaceri în realitate.

Poate fi vorba de o tehnologie de tip Distributed Ledger sau de construirea altor platforme care să suporte fluxuri de seturi de date de încredere şi verificabile. Cheia succesului este dată aici de găsirea amestecului corect de tehnologii, cu consilierea unui partener care dispune de expertiză aprofundată în atacarea cu succes a diverselor chestiuni specifice legate de afaceri.