NEWS — May 2, 2022 at 11:09 am

Ghișeul.ro, potențială țintă pentru atacatori cibernetici

by

Sâmbătă, 30 aprilie, Autoritatea pentru Digitalizarea României a fost notificată că platforma Ghișeul.ro, pe care o administrează, este vizată de gruparea pro-rusă de atacatori cibernetici “Killnet”ca țintă potențială, în contextul seriei de atacuri cibernetice de tip DDoS (Distributed Denial-of-Service) asupra unor site-uri web care aparțin unor instituții publice, mass-media, partide și organizații private din România.

ghiseul-logoPlatforma oficială de plăți online a statului român funcționează în continuare la parametri optimi, este accesibilă pentru utilizatori și nu a avut niciun fel de dificultăți în procesarea plăților.

Platforma Ghișeul.ro este monitorizată non-stop, iar toate soluțiile de securitate sunt active. Măsurile premergătoare atacurilor au fost implementate de către specialiștii în securitate cibernetică din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale și Serviciului Român de Informații, prin Centrul național Cyberint. Atacurile au fost gestionate și monitorizate cu ajutorul echipamentelor de ultimă generație, achiziționate prin proiecte cu finanțare europeană.

Echipa IT a Autorității pentru Digitalizarea României a fost informată despre nivelul crescut de risc de securitate cibernetică și a folosit lista realizată de Directoratul Național de Securitate Cibernetică pentru a actualiza configurarea echipamentelor și a sistemelor de protecție. Lista conține sute de adrese IP ce au fost implicate în atacurile de tip DDoS auto-asumate de ‘Killnet’ asupra site-urilor web românești.

Atacurile sunt revendicate de gruparea pro-rusă ‘Killnet’ și au vizat deja mai multe site-uri web din România, având ca obiectiv indisponibilizarea acestora prin supraîncărcarea cu trafic masiv de internet, din surse multiple.

Aceste atacuri motivate de acțiunile de sprijin ale României pentru Ucraina, în contextul invaziei statului vecin de către Federația Rusă.