Business — May 6, 2022 at 9:44 am

Cifra de afaceri și profitul ELKO Group în creștere

by

Pe parcursul anului 2021, al doilea an complet al transformării digitale accelerate de Covid, ELKO Group a observat o cerere stabilă și puternică din partea pieței în segmentele cheie de produse IT și electronice de consum, în timp ce aprovizionarea a rămas dificilă din cauza efectelor cumulate ale deficitului de componente, a lipsei de capacitate de producție și a logisticii tensionate din Orientul Îndepărtat. Cu toate acestea, acest mediu dificil a creat numeroase oportunități de îmbunătățire a profitabilității, având ca rezultat o creștere a profitului brut pentru ELKO Group de 22.2% comparativ cu 2020, în timp ce gestionarea prudentă a costurilor a dus la o creștere a profitului net de 28.7%, până la valoarea de la 44.4 milioane USD (37.5 milioane EUR).

Svens Dinsdorf ELKO Group„În 2021 nimic nu a fost ușor. Rezultatele record au fost câștigate cu muncă asiduă, iar principala cheie a succesului este agilitatea. Agilitatea de a asigura disponibilitatea produselor, de a găsi rute logistice, de a gestiona nivelul stocurilor și, în tot acest timp – un calcul foarte atent. Profitul se află în detalii. Cu cât mediul este mai complex, cu atât noi, în calitate de distribuitor, putem oferi mai multe servicii și mai multă valoare adăugată”, a declarat Svens Dinsdorfs, CEO al ELKO Group.

Evenimente importante din 2021

În februarie 2021, ELKO Group a emis obligațiuni negarantate pe cinci ani în valoare de 20 milioane de euro, cu o rată a cuponului de 6 pe an, plătibilă semestrial. Obligațiunile au fost listate pe Nasdaq First North în al doilea trimestru al anului 2021.

Akciju Sabiedrība ELKO Grupa, prin intermediul filialei sale ELKOTech Romania SRL, a achiziționat 100% din acțiunile distribuitorului cu valoare adăugată IT Smart Distribution SRL, iar WESTech CZ s.r.o, membră a ELKO Group, a preluat de la Etnetera Group o participație de control (85% din acțiuni) în cadrul furnizorului de soluții Apple B2B Logicworks s.r.o..

Războiul din Ucraina

De la începutul războiului din Ucraina, ELKO Group a încetat să mai furnizeze bunuri pe piața rusă și, la 25 aprilie 2022, a ieșit de pe piața rusă prin vânzarea unei participații de 100% în toate entitățile juridice din Rusia, deoarece o prezență continuă pe piața rusă este asociată cu riscuri financiare și de reputație.

Între timp, operațiunile comerciale ale ELKO în Ucraina au fost reluate de la sfârșitul lunii martie, prin re-deschiderea vânzărilor către clienți și planificarea de noi aprovizionări.

Perspective de viitor – noi piețe, noi produse, noi servicii

„Ne așteaptă o reorientare. Ne concentrăm pe dezvoltarea regiunii CEE și a Scandinaviei și pe recuperarea business-ului în Ucraina. Cu agilitatea caracteristică a ELKO, suntem încrezători că niciuna dintre oportunități nu va fi irosită. Avem deja o listă scurtă de noi produse cu care să lucrăm, noi piețe pe care să ne extindem și noi servicii care așteaptă să fie implementate”, a declarat Svens Dinsdorfs.