NEWS — May 16, 2022 at 4:11 pm

Aproape 2000 de oraşe 5G la nivel global la finele lui 2021

by

O cercetare nouă efectuată de firma de soluţii software Viavi Solutions a descoperit că, în ciuda pandemiei sanitare, oraşele 5G au intrat online într-un ritm de aproape 2 pe zi, ceea ce a dus numărul total de oraşe 5G existente la finele lui ianuarie 2022 la 1947.

Modern city with smart 5GAflată la a şasea ediţie şi intitulată The state of 5G report, cercetarea a mai descoperit că la finele lunii ianuarie a acestui an, 72 de ţări din lume aveau reţele 5G instalate, cele mai noi dintre ele incluzând nume precum Argentina, Bhutan, Kenya, Kazahstan, Malaezia, Malta şi Mauritius, acestea intrând online în a doua jumătate a lui 2021.

Regiunea EMEA a depăşit regiunea Asia-Pacific, inclusiv Greater China, şi a devenit regiunea cu cele mai multe oraşe 5G (839). Regiunea APAC are 689 oraşe 5G, iar regiunea Americilor are 419. Deloc suprinzător, cele mai mari două economii ale lumii, SUA şi China, sunt şiţările cu cele mai multe oraşe 5G. China dispune acum de 356 oraşe 5G, iar Statele Unite au 296. Filipine rămâne pe locul trei la nivel mondial, cu un total de 98 de oraşe 5G.

Actualmente, cele mai multe reţele 5G sunt non-standalone, ceea ce înseamnă că echipamentele 5G sunt adăugate la infrastructura 4G existentă. La nivel global, există la ora actuală 24 de reţele 5G standalone, care au fost construite prin folosirea unor reţele noi cu nucleu 5G.

Cercetarea a mai evidenţiat şi creşterea în volum a ecosistemului Open RAN, în care se combină operatorii mobili cu furnizorii de software şi infrastructură în efortul de dezvoltare a unui sistem global de tip virtualised radio access network (RAN) care să aibă incluse sisteme de control prin inteligenţă artificială. Până la finele lui martie 2022, 64 de operatori şi-au anunţat public participarea la dezvoltarea de reţele Open RAN. Cifra înseamnă 23 de instalări live, 34 de instalări în fază de testare şi şapte instalări în fază de pre-testare.

„5G a continuat să se extindă, în ciuda problemelor generate de pandemie,” notează autorii cercetării. „Va urma întărirea reţelelor deja existente. Asta se va desfăşura în mai multe forme. Ne aşteptăm să vedem apariţia mai multor reţele 5G standalone, care vor furniza multe din promisiunile lansate de 5G, atât pentru operatori cât şi pentru ecosistemul mai larg de utilizatori. Pe urmă, ne aşteptăm să vedem cum Open RAN îşi continuă dezvoltarea rapidă şi începe să devină un standard de facto.”