Studii — May 16, 2022 at 10:08 am

Jumătate din responsabilii lanţurilor de aprovizionare ar sacrifica profitul în favoarea sustenabilităţii

by

Conform rezultatelor unui studiu recent efectuat de IBM în colaborare cu firma de cercetare Celonis, responsabilii lanţurilor de aprovizionare din firme recunosc rolul critic pe care cloud-ul hibrid, inteligenţa artificială şi managementul execuţiei în joacă în depăşirea fenomenelor disruptive cu care s-au confruntat în ultimii doi ani. Peste 70% dintre ei se aşteaptă ca procesele şi fluxurile lor de lucru să fie automatizate în următorii trei până la cinci ani, iar 69% intenţionează să accelereze adoptarea cloud-ului ca să întărească accesul în timp real la date.

digital reportIntitulat The resilient digital supply chain: How intelligent workflows balance efficiency and sustainability, studiul a acoperit aproape 500 de responsabili din zece industrii printre care se numără banking, produse de consum, producţie şi industria auto. Rezultatele arată că organizaţiile caută modalităţi de a-şi moderniza lanţurile de aprovizionare prin adoptarea de strategii noi legate de date şi de cloud-ul hibrid, precum şi prin prioritizarea sustenabilităţii.

„Confluenţa dintre provocările post-covid, inflaţie şi problemele de aprovizionare, securitate şi sustenabilitate a condus la cel mai complex mediu de operare din epoca modernă. Acest fapt a forţat organizaţiile să-şi regândească şi să-şi reconstruiască lanţurile de aprovizionare pentru a fi mai agile, mai eficiente şi mai sustenabile,” a spus Jonathan Wright, Managing Partner, Finance and Supply Chain Transformation, IBM Consulting. „Tehnologia şi automatizarea bazată pe date şi inteligenţă sunt elemente cheie nu numai pentru evaluarea actualelor fluxuri de lucru şi ineficienţe, ci şi pentru identificarea de noi oportunităţi.”

Studiul a descoperit că 80% dintre responsabili au declarat că volatilitatea reprezintă o provocare de top, în vreme ce 77% au menţionat costurile crescute ale transportului şi logisticii. Astfel de provocări au dus la oportunităţi  ratate. Peste 70% dintre respondenţi au spus că inventoriile scăzute pentru materii prime şi produse finite au condus la pierderi de vânzări şi erori de stocuri. Iar 60% au fost nevoiţi să urgenteze livrarea de produse către clienţi, ceea ce a dus la costuri mai mari de transport.

Ca atare, circa 87% dintre responsabili implementează actualmente soluţii moderne de management al execuţiei, iar 77% implementează proceduri de process şi task mining ca să-şi modernizeze operaţiunile. Până în 2025, 83% dintre ei intenţionează să introducă soluţii de management al inventarelor în timp real pe bază de inteligenţă artificială. În plus, circa 70% dintre ei se aşteaptă ca majoritatea proceselor şi fluxurilor de lucru să fie automatizate în următorii trei până la cinci ani, în vreme ce 27% se aşteaptă ca fluxurilor lor de lucru să fie bazate pe inteligenţă artificială în acelaşi orizont de timp, cifra crescând la 30% până în 2030.

Nu în ultimul rând, 66% dintre cei intervievaţi au declarat că sustenabilitatea a devenit un element cheie al valorii globale. Mai bine de jumătate dintre ei au spus că ar fi dispuşi să sacrifice profitul în favoarea îmbunătăţirii rezultatelor legate de sustenabilitate. Iar pentru asta ei au identificat şi acţiuni specifice pe care le vor lua în următorii trei până la cinci ani. Astfel, 47% au iniţiat procese de reproiectare a materialelor şi produselor pentru a extinde reutilizarea materialelor şi a diminua volumele de deşeuri, 44% intenţionează să îmbunătăţească eficienţa energetică a produselor şi serviciilor, iar 35% intenţionează să dezvolte produse şi servicii noi bazate pe componente de energie regenerabilă, iar 30% se aşteaptă să creeze noi produse şi servicii cu zero deşeuri.