Evenimente, IT Efficiency / Sustainability — May 26, 2022 at 3:07 pm

Beko a anunțat câștigătorii Hack the Normal 2022: pantofii sport din plastic reciclat, un întrerupător smart și o mașină de spălat sustenabilă sunt proiectele de pe primul loc

by

Pantofi sport din deșeuri PET, un întrerupător inteligent și o mașină de spălat care folosește oxigen și apă rece se numără printre proiectele câștigătoare ale hackathonului Hack the Normal Sustainability 2022, organizat de către Beko, lider al pieței europene de electrocasnice.

HacktheNormalEvenimentul – care a avut loc în perioada 13 – 15 mai, în regim hibrid – a vizat să încurajeze dezvoltarea de noi tehnologii și soluții pentru un stil de viață sustenabil și o planetă mai curată.

Ediția din acest an a hackathonului Hack the Normal Sustainability a atras interesul a peste 500 de participanți din 70 de țări, care au dezvoltat soluții pentru cele trei mari probleme de mediu urgente: schimbările climatice, managementul apei și economia circulară.

Câștigătorii fiecărei categorii sunt:

Economie circulară – echipa Salubata, care a venit cu o soluție la problema globală a deșeurilor de plastic prin transformarea PET-urilor în încălțăminte sport. Folosind tehnologie patentată, echipa a dezvoltat un prototip și un model de afaceri care vizează să elimine aproape 6 miliarde de tone de deșeuri de plastic din gropile de gunoi.

Schimbări climatice – echipa 52, care a abordat problema risipei de energie și a emisiilor de carbon produse de aparatele electrocasnice lăsate în standby. Echipa a dezvoltat un întrerupător smart inovator, ușor de utilizat, care le permite consumatorilor să diminueze consumul de electricitate.

Managementul apei – echipa Koalas, care a dezvoltat o nouă tehnologie inovatoare pentru mașina de spălat rufe, folosind oxigen și apă rece pentru a curăța hainele cu eficiență maximă. Echipa a propus ca această tehnologie să fie utilizată pentru o viitoare linie de mașini de spălat Beko, generând o reducere a consumului de apă și energie prin diminuarea cantității de detergent și renunțarea la apă caldă.

Celor nouă proiecte aflate pe podium la aceste trei categorii li s-au alăturat alte zece, câștigătoare ale Premiilor Speciale Beko. Valoarea totală a premiilor oferite s-a ridicat la 50.000 de euro. În plus, cei 19 câștigători vor avea oportunitatea de a-și comercializa produsele cu ajutorul acceleratorul european de top Startup Wise Guys.

CEO ARCTIC _Murat Buyukerk„Felicitări tuturor câștigătorilor și participanților pentru ideile valoroase pe care le-au generat și pentru că au arătat ce putem realiza atunci când ne unim forțele pentru a crea schimbări pozitive. Suntem mândri că am făcut parte din acest eveniment, cu un panel transmis în direct de la fabrica Arctic din Ulmi, prima fabrică Industry 4.0 din România și una dintre cele mai moderne din lume, un reper în materie de sustenabilitate”, a declarat Murat Büyükerk, Chief Executive Officer Arctic.

HacktheNormal_KVHack the Normal Sustainability a fost organizat de TNW și FT Talent și a avut drept invitați lideri din industrie, antreprenori, academicieni și experți, inclusiv din cadrul World Wide Fund for Nature și United Nations Development Programme.