Evenimente — May 30, 2022 at 3:57 pm

Cum arată viitorul securității cibernetice?

by

Data Core Systems, companie românească de securitate cibernetică ce asigură în prezent servicii pentru 80% din băncile prezente în România, a organizat în perioada 27 – 29 mai 2022 a doua ediție a conferinței DCS SecurITy Con.

În contextul evenimentelor din ultimii ani (pandemia COVID-19, războiul din Ucraina), aceasta a prezentat cele mai noi idei și tehnologii de securitate, alături de unii dintre cei mai mari lideri din domeniu. 15 speakeri din România și EMEA, experți reprezentând 11 companii de tehnologie de nivel global, au susținut în cadrul conferinței prezentări despre reziliența cibernetică, tema ediției din 2022.

Evenimentele majore din ultimii ani pun reziliența cibernetică pe agenda liderilor de business

Pentru sectoarele care oferă servicii critice pentru economia națională și, ulterior, pentru toate celelalte mari industrii, ultimii ani au însemnat adaptarea sub presiune la evenimente majore succesive: adoptarea la nivel regional și național a unor măsuri legislative privind securitatea, criza provocată de pandemia COVID-19 și adâncirea acesteia odată cu declanșarea războiului în Ucraina. Toate acestea au redefinit modul de a opera și de a se raporta la riscuri, punând reziliența cibernetică pe agenda liderilor de nivel CxO.

Cristian Manescu„Dacă până la aceste puncte de cotitură, companiile din domeniul financiar erau primele care trebuiau să se adapteze la un peisaj de amenințări informatice în continuă schimbare și să se alinieze la reguli complexe de conformitate, astăzi, digitalizarea companiilor din toate industriile aduce cu ea o cursă contra timp, de a anticipa aceeași nevoie. Nu a existat în multe industrii până acum, dar va ajunge în curând și la restul”, afirmă Cristian Mănescu, Managing Partner al Data Core Systems.

Reziliența cibernetică va deveni o așteptare de facto de la toate instituțiile de reglementare

„Reziliența cibernetică va fi noul buzzword, dar mai puțini îi înțeleg amploarea. E un proiect transformațional, iar a nu-l adopta înseamnă pentru o companie ca va trebui să pună bani serioși deoparte pentru situațiile în care nu este pregătită.
Cosmin MoldoveanuMai mult, în momentul în care reziliența cibernetică va deveni o așteptare de facto de la instituțiile de reglementare pentru entitățile critice din economia națională, o întrerupere sau pierdere de date majoră va fi privită cu multă asprime, deoarece se presupune că investițiile și transformările organizaționale au fost puse în acord cu reglementările, și există abilitatea de a acționa înainte de escalarea incidentului”, afirmă Cosmin Moldoveanu, noul Director Tehnic al Data Core Systems, despre subiectul care face tema acestei ediții a conferinței.

Reprezentanții Data Core Systems au ales să pună reziliența cibernetică pe agenda ediției din 2022 a DCS SecurITy Con, convinși fiind că organizațiile au nevoie mai ales acum, sub presiunea ultimelor evenimente, să își schimbe perspectiva asupra răspunsului la atacuri informatice. Le recomandă acestora să privească riscul care decurge din atacuri informatice din perspectiva rezilienței (process-driven), nu doar a capacității (technology-driven). Tot aceștia sunt de părere că, deși o companie își cumpără tehnologia necesară, este posibil să nu aibă capabilitățile sau resursele să o aplice corect. Unul din motive ar fi lipsa unei strategii de reziliență cibernetică care să le ofere vizibilitate și posibilitatea anticipării: cum fac ca, de la primele semne că se întâmplă ceva, să pot să acționez și să reduc impactul și, mai mult decât atât, să nu îmi afecteze în niciun fel operațiunile?

O conferință de securitate cibernetică pentru ecosistemul de business local și din regiune

În acest context, conferința anuală DCS SecurITy Con își propune să promoveze în rândul industriilor locale importanța adoptării celor mai noi tehnologii și strategii de securitate cibernetică.

Organizatorul evenimentului – companie cu o experiență de 10 ani în servicii de specialitate pentru companii locale și din regiune – își propune să coaguleze o comunitate de lideri de business și specialiști IT din România și din regiune în jurul unui obiectiv comun: conectarea la cele mai noi informații din domeniu, pentru siguranța ecosistemului de organizații (companii, antreprenori).

Venind într-o perioadă cu schimbări profunde și un nou peisaj al amenințărilor informatice, tema conferinței din acest an a fost reziliența cibernetică.
Între 27 și 29 mai 2022, 15 speakeri din România și alte 4 țări din EMEA: Franța, Slovacia, Cehia, Emiratele Arabe Unite, unii cu o experiență în domeniu de peste 20 de ani, au susținut prezentări pe subiecte ca mitigarea boților și a atacurilor automatizate, apărarea împotriva ransomware, folosirea inteligenței artificiale în dezvoltarea aplicațiilor sigure, precum și secatice, organizauritate și reziliență în cloud.

Tamer El Refaey„Luând în calcul consecințele atacurilor informțiile își schimbă modul în care se raportează la securitate, acesta evoluează. Începe să se pună accentul pe asigurarea continuității operaționale, în loc să avem doar soluții individuale sporadice care funcționează insular, izolat. Este vital să ne asigurăm că organizațiile pot continua să funcționeze indiferent de provocări, un concept puternic accentuat de pandemie. Aceasta este probabil cea mai importantă provocare cu care se confruntă afacerile de astăzi”, este de părere Tamer El Refaey, speaker internațional cu o experiență de aproximativ 20 de ani în securitatea cibernetică, invitat să vorbească la DCS SecurITy Con 2022 și Sales Engineering Leader, Emerging Markets la CyberRes, o linie de activitate a Micro Focus.

Lubos Klokner, Senior Solutions Engineer la F5, un alt speaker invitat să vorbească la conferință, crede că “Atacatorii nu își pierd vremea cu întâlniri și rapoarte, ei se concentrează pe un singur lucru: atacul. Și pot găsi diferite moduri înșelătoare de a intra într-o organizație, așa că securitatea trebuie să facă parte din mentalitatea unei companii, la toate nivelurile. Războiul a schimbat mult lucrurile. Multe companii, unele chiar mai mici, sunt acum atacate doar pentru că își exprimă opinia, ceea ce nu se întâmpla înainte de război. În plus, pandemia de COVID-19 a schimbat modul în care trăim, consumăm și cheltuim banii, așa că este esențial pentru orice companie să-și mențină serviciile mereu disponibile.”

Unii dintre cei mai mari lideri din domeniu, parteneri ai DCS SecurITy Con la a doua ediție

Pentru a duce mai departe mesajul de anul acesta, DCS SecurITy Con 2022 a fost organizată în parteneriat cu unsprezece branduri globale de soluții strategice sau punctuale pentru dezvoltarea rezilienței cibernetice: CyberRes (o linie de activitate a Micro Focus), VMware, Amazon Web Services (AWS), Pure Storage, Trellix, Skyhigh Security, Cisco, Trend Micro, F5, Fortinet și Gigamon.

Experții în securitate încep să aibă un input direct în strategia de IT

Participanții la eveniment ocupă poziții de decizie în companiile pentru care lucrează. Prin rolul lor, sunt responsabili de componenta de tehnologie și de gestionarea riscului, fiind factori cheie în adoptarea unei strategii de reziliență cibernetică în cadrul organizației lor.

„În structura organizațională, IT-ul a început ca departament la capitolul “și altele” și a devenit un enabler până în punctul în care, astăzi, mai ales în anumite domenii, e practic imposibil să ai un business fără IT. Iar securitatea cibernetică, care a început ca un subdomeniu specializat al IT-ului, acum ajunge în punctul în care e atât de important, încât influențează major strategia de IT. În anumite zone, dictează agenda”, este de părere Cosmin Moldoveanu.

Având aproape 20 de ani de experiență în conducerea unei organizații IT din cadrul unei bănci, noul Directorul Tehnic al Data Core Systems este de părere că: “În rare cazuri îți permite jobul să fii la zi cu toate trendurile, să știi toate tehnologiile noi, pentru că focusul e pe operațional și business, pe ce e în companie, nu pe ce e în afara ei. La DCS SecurITy Con vii pentru idei și opțiuni tehnice noi, pentru a vedea ce soluții fac sens pentru tine în termeni tactici și strategici, și pe care le-ai putea adopta pe termen lung”.

10 ani de servicii de securitate cibernetică

În aceeași perioadă cu organizarea evenimentului, Data Core Systems sărbătorește 10 ani de la înființare.

„Împlinim 10 ani și, prin ediția de anul acesta a DCS SecurITy Con și numele mari din lineup-ul partenerilor care susțin conferința, ne-am dorit să arătăm unde am ajuns în tot acest timp – nivelul parteneriatelor și proiectelor pe care am reușit să le dezvoltăm – și să dăm tonul la ce urmează să facem”, mai spune Cristian Mănescu.
În perioada următoare, ne dorim să ajutăm industriile impactate de evenimentele ultimilor ani să ajungă la nivelul avansat de securitate pe care îl asigurăm acum pentru domeniul bancar”, afirmă acesta.