Networking, Smart City — June 6, 2022 at 12:21 pm

Beneficii ale integrării pentru clădiri inteligente

by

Într-o postare de pe blogul firmei, Allied Telesis, unul din cei mai importanţi furnizori globali de soluţii inteligente pentru reţele moderne, vorbeşte despre beneficiile integrării de soluţii în cazul clădirilor inteligente.

smart-building

 

 

 

 

 

 

 

 

În cazul acestor clădiri, lipsa unei reţele integrate şi a unei interfeţe de management face managementul clădirii extrem de dificil. De asemenea, depanarea devine extrem de costisitoare, ceea ce are impact negativ asupra celor care locuiesc şi muncesc în acea clădire.

Soluţia, în opinia Allied Telesis constă în instalarea de sisteme de automatizare (BAS) pe o singură reţea IP convergentă. Un sistem BAS este cunoscut şi sub denumirea de Building Management System sau Smart Building Technology. Se referă la o aplicaţie centralizată care integrează sistemele de control ale clădirii într-o singură platformă coerentă. Sistemul este inteligent şi facilitează managerilor sarcina de a monitoriza, controla, gestiona şi întreţine sistemele tehnice, dispozitivele şi serviciile unei clădiri. Astfel de sisteme, anterior separate, sunt conectate la un singur set de instrumente de control în cadrul unei singure reţele de date gestionate şi optimizate în mod central.

Un sistem BAS este un ecosistem cu componente multiple care colectează şi procesează informaţii despre clădire şi diversele ei sisteme fizice. În mod tipic, un astfel de sistem are cinci componente cheie: interfaţa de utilizator, senzori, un controller BAS, actuatoare care execută comenzile controller-ului şi reţeaua de comunicaţii. Responsabilii umani pot folosi informaţiile furnizate de BAS ca să evalueze performanţa generală a clădirii şi ca să ia decizii de optimizare a mediului pentru ocupanţii ei.

Conform Allied Telesis, beneficiile unui sistem BAS integrat sunt multiple. Printre ele se numără îmbunătăţirea eficienţei clădirii, economisirea de bani prin automatizare, cu ajutorul căreia se pot controla uşor temperatura, umiditatea, nivelurile de apă, utilizarea de energie şi alte aspecte esenţiale pentru clădire, îmbunătăţirea securităţii clădirii şi a confortului ocupanţilor, reducerea impactului clădirii asupra mediului, prevenirea problemelor cu impact asupra sănătăţii şi bunăstării oamenilor, prin oferirea de informaţii relevante asupra evenimentelor care se petrec în interiorul clădirii, şi, nu în ultimul rând, îmbunătăţirea siguranţei clădirii şi a ocupanţilor ei, prin integrarea BAS cu sistemele de securitate, inclusiv cibernetică, ale clădirii pentru identificarea ameninţărilor şi automatizarea răspunsurilor la ameninţări.