Administratie Publica, Smart City — June 9, 2022 at 3:47 pm

Platforma City Health trece Prutul

by

LIFE IS HARD lansează platforma City Health în Republica MoldovaDin iunie 2022, orașul Strășeni devine primul smart city moldovenesc digitalizat cu ajutorul soluției City Health, furnizată de clujenii de la LIFE IS HARD.

Aplicația este oferită cetățenilor de către primăria Straseni, iar locuitorii orașului primesc informări cu privire la evenimente și situații care le pot afecta activitățile zilnice, precum blocaje rutiere, închideri de străzi, lucrări de infrastructură și chiar situații de urgență și sunt notificați în legătură cu rezultatul sesizărilor lor.

„Aplicația a fost foarte bine întâmpinată în Republica Moldova, unde dorința oamenilor de a-și dezvolta comunitatea și relația dintre cetățean și administrația publică este una crescută. La câteva zile de la lansare, sunt 70 de utilizatori înregistrați în aplicație și deja trei raportări ale unor probleme din comunitate. Acesta este începutul demersului pe care îl facem în țara vecină, pentru a ajută administrațiile locale să aibă o relație transparență și participativă cu cetățenii”, spune Anca Goron, Product owner City Health în cadrul LIFE IS HARD.

CityHealth susține dezvoltarea competențelor de digitalizare ale administratorilor publici și facilitează cetățenilor implicarea directă în găsirea, în timp real, a soluțiilor pentru problemele din administrația locală. Oamenii pot sesiza probleme și, în același timp pot furniza soluții la acestea.

„Ne dorim că Strășeni să se transforme într-o comunitate inteligență, activă și implicată, care să devină un model de bună practică la nivel național, tocmai de aceea îi încurajăm pe oameni să își descarce aplicația și să o folosească cu încredere. Comunitățile urbane sunt în continuă schimbare, iar cetățenii sunt cei care dictează direcția și ne dorim să le îmbunătățim viață de zi cu zi. Aplicația mobilă CityHealth poate fi descărcată gratuit de aici și utilizată simplu, pe orice smartphone cu conexiune internet”, spune Valentina Casian, primarul orașului Strășeni.

Digitalizarea este una dintre direcțiile strategice de acțiune ale echipei administrative din Strășeni, care are în plan că, în a două etapă, să vină cu o serie noi soluții inteligente, printre care și o soluție de monitorizare a parcărilor din oraș, astfel încât cetățenii să poată vedea în timp real disponibilitățile, zonele în care sunt lucrări sau limitări de trafic.

Aplicația City Health face parte din suită smart communities dezvoltată de echipa LIFE IS HARD, iar în prezent are 20000 de utilizatori din peste 50 de municipii, orașe și comune. Datorită performațelor sale, aplicația a obținut premiile Best Smart City Solutions, Best Public Sector or Utility Solution și Național Level Winner of the Best City Solution Category în CES Awards.

Ce face CityHealth
Platforma de e-administrare pune la dispoziția utilizatorilor săi module de informare și comunicare în timp real cu cetățenii, de raportare probleme și sugestii,  de participare în campanii de bugetare participativă și sondaje de opinie etc.  Astfel, din momentul în care un cetățean a descărcat și instalat aplicația CityHealth pe telefonul mobil,  acesta are opțiunea de a se înregistra cu o adresă de email și parolă sau direct cu contul de Facebook, iar după selectarea Straseni că localitate de reședință, va deveni conectat la informațiile transmise de autoritățile locale, va putea trimite în mai puțîn de un minut raportări legate de orice probleme din oraș care afectează activitatea dânsului și a altor cetățeni în mod direct sau indirect, va putea veni cu sugestii și își va putea exprimă în mod direct părerea cu privire la diverse măsuri luate la nivel local.

Reprezentanții Administrației Publice vor primi instant aceste sugestii și raportări și le vor răspunde în cel mai scurt timp cu puțînță direct în aplicația mobilă, fără a fi nevoie de trimiterea unei înștiințări prin poșta sau de deplasarea cetățeanului la Primărie. Cetățenii pot fi la curent cu statusul sesizării lor, ce acțiuni s-au depus pentru rezolvare, pot avea acces la informații cu privire la activitățile reprezentanților administrațiilor locale și la ceea ce se întâmplă la nivel de comunitate.