Administratie Publica — June 16, 2022 at 2:09 pm

Grecia își modernizează sistemul fiscal prin PNRR

by

Un consorțiu condus de Uni Systems a semnat contractul cu autoritățile elene pentru unul dintre primele proiecte incluse în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență agreat cu Uniunea Europeană. Acest proiect este conceput pentru a promova transformarea digitală a țării și, mai precis, modernizarea completă a sistemului de gestionare financiară și fiscală a statului elen.

Business document report on paper and tablet with sales data and financial business growth graph on table background.

Acesta este un proiect de referință pentru administrația publică din Grecia și are o valoare de peste 50 de milioane de euro. Proiectul este unul dintre primele care au fost incluse în Fondul de redresare, precum și primul care va fi implementat ca parte a planului “Grecia 2.0”.

Scopul proiectului este de a furniza noi instrumente digitale care vor acoperi nevoile operaționale ale ministerelor și ale administrațiilor descentralizate și va aduce o modernizare completă a sistemului de gestionare financiară și fiscală a statului elen.

Datorită acestui proiect, autoritățile fiscale vor avea, printre altele, următoarele posibilități:

• să înregistreze toate fluxurile de numerar public, în toate etapele cheltuielilor, de la aprobarea inițială și până la sfârșitul fiecărei cheltuieli, prin intermediari și servicii, până la beneficiarul final.
• să accelereze plățile efectuate de administrația centrală.
• să furnizeze date fiabile, în timp real, tuturor părților interesate, în scopul optimizării politicilor fiscale și al apărării interesului public.
• să realizeze evaluări corecte și imediate a capacității de creditare a țării.
• să crească transparența, prin intermediul capacităților de interoperabilitate care vor conecta sistemul central la sistemele relevante ale altor organisme publice.
• să îmbunătățească procedurile de pregătire, execuție și monitorizare a bugetului și alinierea acestora la practicile internaționale.

Proiectul va fi implementat în cadrul unui acord-cadru cu o durată de 4 ani.