Analiza — July 4, 2022 at 10:28 am

Flexibilitatea hardware şi cea comercială încetinesc adopţia IoT

by

Internet of Things (IoT) devine o tehnologie tot mai căutată pentru  aplicaţiile din lumea reală, în special în industrii precum manufacturing-ul, însă un recent studiu arată că există provocări persistente din punct de vedere al design-ului hardware, securităţii şi al disponibilităţii serviciului, aproape toţi cei chestionaţi declarând că proiectele lor IoT au înregistrat un procent de succes mai mic de 50%.

connections pen touch iotRealizat de furnizorul de soluţii IoT Eseye în colaborare cu firma Kaleido Intelligence, studiul a avut în  vedere aproape 1000 de profesionişti IoT la nivel global. Unul din cele mai importante rezultate este acela că 84% din firmele chestionate văd design-ul hardware ca principala barieră în calea adoptării IoT. În plus, 56% dintre cei care au adoptat soluţii de IoT celular declară că întreţinerea de relaţii comerciale cu vendori multipli se dovedeşte o chestiune prea complexă.

Studiul a mai descoperit că doar 51% dintre cei care au implementat proiecte IoT susţin că performanţele de conectivitate şi calitatea serviciilor la nivelul pieţelor internaţionale nu este suficient de bună, în vreme ce 46% afirmă că restricţiile legate de roaming rămân o problemă esenţială. Două cincimi dintre respondenţi au spus că abilitatea de a personaliza contracte în scenarii precum BYOC lipseşte în ecosistemul de conectivitate IoT.

Firma care a realizat studiul a descoperit că atunci când vine vorba de selectarea furnizorilor de conectivitate IoT, cel mai important criteriu citat este cel al expertizei verticale şi al facilităţii de a oferi implementări simplificate de politici de securitate. În plus, tehnologii emergente, cum ar fi private 5G/ LTE sunt actualmente luate serios în considerare pentru implementările curente şi viitoare.

Cele mai importante două capabilităţi dorite de la un partener de conectivitate IoT sunt acelea ca furnizorul să dispună de un set extins de parteneri operatori de reţele mobile (66%) şi ca el să poată oferi pachete integrate hardware şi de conectivitate (49%).

De asemenea, micşorarea problemelor legate de roaming-ul permanent s-a numărat printre principalele probleme semnalate, pentru a combate riscurile asociate roaming-ului permanent. Deşi un mare număr dintre respondenţi au folosit eSIM-uri, mulţi s-au plâns de probleme cu furnizorii de eSIM. Totodată, ei au spus că eSIM are nevoie de integrare cu reţelele mobile multiple pentru a se obţine vizibilitate şi control, iar unii furnizori de servicii mobile şi IoT suportă doar profile eSIM de consumator, nu şi de nivelul IoT/M2M.