Data Center / Storage — July 4, 2022 at 10:34 am

Fondurile de investiţii se implică tot mai mult în zona centrelor de date

by

Datele colectate de firma de cercetare Synergy Research Group arată că în prima jumătate a anului 2022 peste 90% din finanţările pentru procese de fuziuni şi achiziţii din domeniul centrelor de date a provenit de la fonduri de investiţii private.

futuristic techno design on background of fantastic supercomputer data centerAceste date confirmă faptul că procentajul fondurilor de investiţii este în continuă creştere în acest domeniu, din pricina faptului că dimensiunile proceselor de fuziuni şi achiziţii au devenit atât de mari încât operatorii de centre de date nu se mai pot descurca singuri.

Conform datelor Synergy, un număr de 87 de tranzacţii M&A au fost înregistrate în prima jumătate a lui 2022, cu o valoare agregată confirmată de 24 miliarde USD, iar alte tranzacţii în valoare de 18 miliarde USD sunt aşteptate să se finalizeze până la finele anului curent.

Pe baza acestor date, anul 2022 s-ar putea dovedi un an record pentru domeniul centrelor de date. Conform Synergy, în ultimii ani, în acest domeniu au circulat tot mai mulţi bani de la fondurile private de investiţii, ca urmare a faptului că investitorii caută să-şi diversifice portofoliile. „În perioada 2015-2018, fondurile private de investiţii au reprezentat 40% din valoarea tranzacţiilor,” scriu autorii studiului. “De la o asemenea valoare, cota fondurilor private de investiţii a sărit la peste 90% în prima jumătate a anului 2022”.

Cele mai recente exemple ale acestei tendinţe sunt achiziţia, în valoare de 15 miliarde USD, a furnizorul de servicii de colocaţie CyrusOne de către firmele de investiţii KKR şi Global Investment Partners, precum şi extinderea furnizorului norvegian de servicii de colocare Green Mountain către Marea Britanie printr-o achiziţie finanţată de firma mamă, un grup de firme de investiţii imobiliare.

Există câteva motive pentru care sectorul centrelor de date a devenit o perspectivă atât de atrăgătoare pentru fondurile private de investiţii în ultimii ani. Cel mai important dintre ele este acela că beneficiarii serviciilor de colocare tind să semneze contracte de închiriere pe termen lung, de 15 sau 20 de ani, ceea ce înseamnă predictibilitate bună pentru investiţii.
În acelaşi timp, cererea de capacitate de centre de date nu arată semne de încetinire, ceea ce înseamnă multe oportunităţi pentru construcţii noi sau extinderi de locaţii, fapt care duce la rate ridicate de amortizări ale investiţiilor.