Analiza — July 11, 2022 at 10:05 am

Edge computing şi cloud computing: două necesităţi actuale

by

Administratorii IT nu trebuie să aleagă între edge și cloud, dar trebuie să cunoască avantajele și dezavantajele fiecărei tehnologii pentru a le încorpora cel mai bine în operațiunile de afaceri.

iStock_000015960121SmallCloud computing înseamnă crearea unei platforme unde resursele de procesare, stocare şi networking pot fi aplicate în mod flexibil unui flux de lucru specific într-o manieră înalt virtualizată. Platforma rulează multe fluxuri de lucru şi permite diseminarea de resurse între ele. Printre avantajele esenţiale ale cloud computing-ului se numără provizionarea dinamică şi flexibilă a resurselor şi gradul ridicat de virtualizare. Există însă şi dezavantaje, printre care se numără existenţa de resurse neutilizate şi dificultăţi în abordarea aspectelor fizice ale mediului de lucru. Cloud computingul este centralizat şi furnizează putere mare de procesare date.

Edge computing, în schimb, este descentralizat şi furnizează latenţe mici. În cazul lui, ideea este de a lucra cu natura centralizată a cloud-ului, dar evitând transferul şi analiza datelor atunci când nu e nevoie de aşa ceva. Printre avantaje se numără plasarea informaţiilor obţinute din date mai aproape de locul unde este nevoie de ele şi minimizarea transferurilor de date peste reţelele extinse. Există, desigur, şi dezavantaje, iar acestea includ îngreunarea definirii clare a unei astfel de modalităţi de lucru şi posibila apariţie de rezultate fals pozitive sau fals negative, ceea ce are un impact major în special asupra dispozitivelor IoT.

Ce se ştie cert la ora actuală este că edge computing nu va ajunge să înlocuiască cloud computing, ci mai degrabă să-l întregească. Trucul aici constă în implementarea unui mix bine proporţionat între o platformă cloud şi folosirea judicioasă a edge computingului pentru satisfacerea nevoilor organizaţiei.

De exemplu, acolo unde se folosesc fluxuri mari de date în timp real, utilizarea unei platforme centrale de cloud are mai mult sens. În schimb, atunci când există grupuri discrete de dispozitive similare, unde volumele mari de date nu sunt foarte utile sau nu există urgenţa unei decizii centralizate, folosirea de dispozitive sau servicii edge poate fi de mai mare ajutor la agregarea, filtrarea şi analizarea datelor într-o manieră optimizată.

Întrepătrunderea celor două modalităţi de lucru a dus şi la apariţia unui nou termen, fog computing, care are şanse reale de a se impune în viitor. Practic, este vorba de aducerea laolaltă a celor două concepte sub umbrela unui singur concept.

Dispozitivele edge sunt plasate cât mai aproape de locul luării deciziei, dar prin integrarea strânsă cu principala platformă cloud centralizată.

Rezultatul principal pentru multe organizaţii este crearea unui mediu de lucru fog computing/edge cloud. Iar un astfel de mediu va ajunge să furnizeze capabilităţi şi flexibilitate îmbunătăţite în viitor.