Evenimente — July 27, 2022 at 12:25 pm

Atenuarea schimbărilor climatice începe cu educația în colegii și universități din întreaga lume

by

Acesta a fost mesajul emblematic al colaborării Colegiul Canyons (COC) și Universitatea Spiru Haret, inițiată în cadrul seriei de conferințe virtuale de patru zile sub titlul „Building Your Future: Mitigating the Impacts of Climate Change”, care a avut loc în perioada 12-15 iulie 2022. Profesori și lideri din industrie din California, SUA și România au avut ocazia să-și demonstreze expertiza și să interacționeze cu studenții, practicienii din întreaga lume și să se angajeze în dezbateri și să prezinte soluții inovatoare la problemele tot mai complexe cu care se confruntă planeta noastră.

pozaPrintre profesorii și liderii din industrie prezenți s-au numărat arhitecți, ingineri, oameni de știință de mediu și specialiști în managementul construcțiilor. În  cadrul seriei de conferințe dintre instituția americană și cea română, s-au găsit legături între inițiativele europene și cele americane care sunt explorate cu scopul comun de a utiliza principii durabile pentru a îmbunătăți sănătatea și educația, reducerea inegalităților și stimularea creșterii economice – toate în același timp cu combaterea schimbărilor climatice și încercând să conservăm oceanele și pădurile.

„Această conferință a oferit studenților și profesioniștilor din întreaga lume un prim pas important în dezvoltarea înțelegerii lor cu privire la preocupările și abordările legate de schimbările climatice”, a spus Jason Oliver, profesionist acreditat LEED în proiectarea clădirilor și construcții și președinte al programului de arhitectură + design interior la College of the Canyons. Seria de conferințe le-a oferit studenților aspiranți la învățământul secundar și la colegiu o înțelegere mai profundă și o motivație pentru a urma o carieră care încorporează elemente durabile. Potrivit lui

Costin Lianu, conferențiar universitar și pro-rector al Universității Spiru Haret: „Am fost impresionat de interesul tinerei generații față de subiecte și de angajamentul lor de a schimba și găsi soluții într-o manieră transdisciplinară și creativă”. Acesta a adăugat : „A fost un transfer substanțial de cunoștințe și chiar un laborator de idei noi. Colaborarea dintre instituțiile noastre va continua pe baza ideilor generate în cadrul Conferinței.”

Pe măsură ce schimbările climatice continuă să afecteze negativ comunitățile din întreaga lume, multe organizații, instituții și grupuri de activiști își asumă provocările pe care multe zone se străduiesc să le depășească. Ca o modalitate de a combate problemele globale care decurg din impactul asupra mediului, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a conceput 17 obiective globale interconectate, implementate în 2015, pentru a acționa ca un plan pentru a obține un viitor mai durabil. Aceste obiective globale sunt cunoscute sub denumirea de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), care se concentrează pe educarea publicului cu privire la ținte specifice stabilite pentru a fi atinse până în anul 2030. Potrivit lui Ryan Valenzuela-Holguin, student la College of the Canyons și participant la conferință, „Obiectivele de dezvoltare durabilă sunt un aspect esențial pentru o educație durabilă, iar instituțiile care sunt dispuse să încorporeze ODD-urile în curriculum-ul lor vor oferi studenților oportunitatea de a deveni factori de schimbare pentru planetă.”

Dl Valenzuela-Holguin a continuat: „Am fost foarte impresionat de profunzimea și vigoarea conversațiilor purtate la conferință. Este foarte interesant să aud despre atâtea idei care sunt dezvoltate în spațiul de design sustenabil și să vedem numeroasele posibilități disponibile pentru studenți și viitorii practicieni în domeniu!”

Andrei Alexandru-Petrescu student la Spiru Haret masterat Managementul Integrat al Afacerilor a declarat: „Multitudinea ideilor și temelor discutate împreuna cu mediul academic mi-au oferit o perspectiva noua către noi zone inovative de studiat și dezvoltat atât pentru mediul universitar cât și pentru mediul de business”.

Conferința „Building Your Future: Mitigating the Impacts of Climate Change” a fost concepută pentru a analiza problemele actuale de mediu cu care ne confruntăm și pentru a evalua potențialele probleme care se preconizează că vor apărea în următorul deceniu. Odată cu succesul acestui parteneriat esențial de sustenabilitate între cele două instituții de învățământ, sunt multe de așteptat în viitoarele eforturi de colaborare.