Analiza — September 12, 2022 at 8:39 am

O nouă fază a războiului cibernetic

by

Războiul din Ucraina pare a avea efecte nebănuite asupra războiului cibernetic la nivel global, în special prin multiplicarea atacurilor orchestrate de naţiuni state.

concept of cyber attacks as a red exploding barn lock and a visualization hakkerskih hacking on the server background modern data centerConcret, ca urmare a unui studiu efectuat de firma de cercetare Sapio Research în iulie anul curent şi care a inclus peste 1000 de factori de decizie din Australia, Europa şi Statele Unite, 68% dintre respondenţi au avut deja o discuţie cu consiliul de administraţie sau cu managementul superior privind efectele războiului din Ucraina asupra firmei lor, iar 66% au efectuat deja schimbări în politica de securitate, în vreme ce 64% au recunoscut că războiul a avut deja un impact cibernetic asupra firmei lor.

Nu mai puţin de 77% dintre respondenţi consideră că lumea a ajuns acum într-o stare perpetuă de război cibernetic, iar 82% cred că geopolitica şi zona informatică sunt strâns legate. De asemenea, 63% au declarat că se îndoiesc că atacurile recepţionate nu au provenit de la actori de tipul state-naţiuni.

Un asemenea răspuns este atribuit de firma de cercetare faptului că identităţile mascate de tip maşină au crescut vertiginos în cadrul atacurilor sponsorizate de statele naţiuni, deoarece certificatele digitale şi cheile criptografice care servesc drept identităţi de tip maşină sunt vitale pentru tranzacţiile digitale securizate.

Astfel de atacuri provin nu doar din Rusia. Diverse grupuri chinezeşti şi-au intensificat activităţile de spionaj cibernetic în slujba obiectivelor politice şi economice ale Chinei, în vreme ce grupări nord-coreene şi-au intensificat atacurile de tip ransomware pentru finanţarea ambiţiilor stăpânilor lor politici.

„Atacurile statelor-naţiuni sunt extrem de sofisticate şi vin adesea cu tehnici noi,” scriu autorii cercetării. „Iar asta face extrem de dificilă apărarea contra lor dacă nu sunt luate măsuri de protecţie proactive. Deoarece identităţile tip maşină sunt folosite regulat ca element destructiv în atacurile naţiunilor state, fiecare organizaţie dein lume trebuie să-şi intensifice eforturile de protecţie. Realitatea arată că exploatarea identităţilor tip maşină a devenit modul preferat de operare pentru atacatorii de tip state-naţiuni.”